2005-10-01 10:35:09• hírek • Szatmár.ro

Magyarellenes kirohanás

A kisebbségi törvény szenátusi vitája magyarellenes gyalázkodásokkal indult.

 

A román szenátusban a magyarokat sértegető és gyalázó felszólalásokkal kezdődött meg a kisebbségekről szóló törvénytervezet vitája. Volt olyan román szenátor, aki az Erdélyben élő magyarokat Ázsiába küldte volna vissza.
Az ellenzéki szociáldemokrata és nagy-romániás szónokok támadták az RMDSZ által kidolgozott, a kormány által jóváhagyott törvénytervezetet. Ion Iliescu akárcsak a '90-es évek elején a szeparatizmust, a kisebbségek elkülönülésének veszélyét emlegette. Azt javasolta, hogy töröljék a jogszabály-tervezetből a kulturális autonómia fejezetét és úgy vélekedett, hogy egyébként sincs még egy ország Európában, amely annyi kedvezményt biztosítana a kisebbségeknek, mint Románia.

Gorge Funar volt kolozsvári polgármester (képünkön), nagy-romániás pártfőtitkár és Adrian Paunescu szociáldemokrata szenátor a magyarságot mocskolva féltették Romániát a szétdarabolódástól, az utóbbi visszaküldte a magyarságot Ázsia mélyébe. Sógor Csaba RMDSZ-es szenátor szerint a román kormánypártok vezérszónokai védték ugyan a törvényt, de sokszor homályosan, kétséget ébresztően beszéltek.

Markó Béla RMDSZ elnök az MR-nek kifejtette: az ellenzéki pártok szónoklataiból visszaköszön a '90-es évek elejének hangulata, Iliescu volt államfő ugyanazokat a szavakat használja. A nagy-romániás szenátornak pedig azt mondta: csodálkozik, hogy a Bartók Béla szülővárosából származó George Funar bánsági létére ennyire primitív tud lenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: