2010-02-17 13:03:50• hírek • Szatmár.ro

Magyarból érettségiznek

Az ország legtöbb tanintézményében még véget sem értek a román nyelv- és irodalom szóbeli vizsgák, szerdán délelőtt az anyanyelv megmérettetés is elkezdődött.

Az érettségi első két napján egyébként a Szatmár megyei 3661érettségiző közül 2245-en vizsgáztak le románból, közülük 236 tizenkettedikes közepes, 581 végzős haladó, míg 1428 vizsgázó gyakorlott minősítést kapott.

A magyar szóbeli vizsga Szatmárnémeti három magyar tannyelvű líceumában zavartalanul kezdődött meg szerdán reggel kilenc órakor - tudtuk meg az intézmények vezetőitől.

A tizenkettedikesek kihúzott tételsorain két feladat szerepelt: az első pontban szövegértelmezési feladatot kellett megoldjanak, míg a vizsgalap második részében egy első látásra olvasott szöveghez kapcsolódóan kellett véleményt formálniuk.

Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő szerint a tételek nem voltak nehezek, tételsor első pontja pedig, amelyben egy megadott szöveg tételmondatát, kulcsszavait kellett meghatározzák a diákok, nem okozott gondot a végzősöknek. A második pont azonban már keményebbnek bizonyult, hiszen itt a véleményalkotás, a világos érvelés kapta a legnagyobb szerepet. Az érettségi anyanyelvi kompetencia-vizsgája február 19-én zárul.


Magyar irodalomból érettségiztek a diákok
Magyar irodalomból érettségiztek a diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: