2018-11-07 07:06:03• hírek • közlemény

Magyarázkodnak, de nem adják át a Széchenyi utcai ingatlant

Magyar Lóránd parlamenti képviselő  október 10-én intézett kérdést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyben a szatmárnémeti Széchenyi (1 decembrie 1918) utca 13. szám alatt található ingatlannal kapcsolatban érdeklődött.

Az impozáns, tágas, de omladozó épületben ma már csak a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal néhány irodája működik. A kihasználatlanság mellett pedig az ingatlan folyamatosan romló állapota okoz gondot.
 

A minisztérium a kérdést a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) irányította, onnan érkezett a megnyugtatónak nem nevezhető válasz.
 

Mint kiderül, 2011-ben egy kormányhatározat alapján kapták meg a több, mint 1700 négyzetméteres ingatlant, ám a topográfiai dokumentumok és telekkönyvekben foglaltak nem egyeztek. A Szatmár Megyei Kataszteri Hivatal emiatt nem tudott új telekkönyvet kiállítani. A helyzet rendezésére hét (!) évre volt szükség, azaz 2018-ra rendeződött a tulajdonjog. A válaszban foglaltak szerint ezt követően kérhetnek hivatalosan támogatást az épület felújítására.
 

Ugyan a felújítás így is kérdőjeles, az biztos, hogy nem mondanak le a tulajdonjogról, akkor sem, ha a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sokkal jobban ki tudná használni a városközpont közelében található, több parkolóhellyel rendelkező ingatlant. A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség a válaszban kifejti, most egy bérelt ingatlanban működik, amelyért havonta 12100 lej bérleti díjat fizetnek, az évente újrakötött bérleti szerződés pedig általában áremeléssel jár. Ezzel arra engednek következtetni, hogy valamikor, az esetleges felújítást követően újra a Széchenyi utcai ingatlanba költöznének.
 

“Felháborítónak tartom, hogy a város központjában ennyi ingatlan áll minisztériumi tulajdonban, omladozó állapotban. Ráadásul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző más épületekbe költöztette az alárendelt intézményeit. A mezőgazdasági hivatalnak új épületet épített, az AFIR szintén két különböző épületben működik, az APIA pedig székhelyet bérel magának. A város régi központjában levő impozáns épületek állapota pedig – sokszor a kihasználatlanság miatt - évről évre romlik” – mondja a parlamenti képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: