2016-06-17 16:11:31• hírek • Szatmár.ro

Magyarázkodik a megyei kórház: hogyan lesz egy könnyű esetből újraélesztés?

Több mint egy órán át várt ellátásra a sürgősségin egy férfi, majd a kórház illemhelyén infarktust kapott, újra kellett éleszteni. Balogh László ügyével kapcsolatban a Szatmár Megyei Kórház sajtótájékoztatón próbálta tisztázni a helyzetet.

A Szatmár Megyei Prefektúra, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, de még a rendőrség is vizsgálódik a 38 éves Balogh László ügyében. A férfi szerdán került be a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára, mellkasi fájdalmakra panaszkodva. Mint mondta, egy építkezési cégnél alkalmazott, aznap pedig sokat dolgozott, emelt. Az első vizsgálatok alapján pulzusa, vérnyomása rendben volt, s mivel egyéb problémát nem állapítottak meg, ügyét könnyű esetként, zöld kódként azonosították. Beteglapját 12.25-kor írták meg, majd következett az ellátásra való várakozás. Több mint egy órával később még mindig nem került az orvosok kezei közé - ez csak akkor következett be, amikor eszméletlenül esett össze a sürgősségi mosdójában. A férfit újra kellett éleszteni, mivel infarktust kapott. A súlyos helyzetre való tekintettel végül Kolozsvárra küldték tovább, ahol a pénteki sajtótájékoztató idején "nagyon rossz kilátásokkal", egyes sajtóorgánumok szerint agyhalott állapotban feküdt a Szív Intézetében.

A sajtótájékoztatóra Marcela Papici kórházmenedzser minden érintettet elhívott, akik a férfi vizsgálatában, ellátásában részt vettek. Mint kiderült, az előzetes vizsgálatok alapján nem is lehetett infarktusra számítani. "Nem vagyok orvos, ezért Fanea doktor úrtól kértem véleményt. Az előzetes vizsgálatok eredményének ismeretében egy 38 éves férfi esetében a szívinfarktus lehetősége elenyésző volt" - magyarázta a kórházmenedzser.

Kiderült az is, hogy a férfi felesége, amikor a sürgősségire ért, elég nagy patáliát csapott, mivel a férjét még nem látták el. Bementek a betegellátóba is, ahol az orvos közölte, hogy az összes "Zöld kódos" ágy - szám szerint 8 darab - foglalt, ezért várniuk kell. A kórházmenedzser szerint még a súlyos eseteknél is telt ház volt.

Az üggyel kapcsolatban Papici megjegyezte: a férfi holmijai között vérnyomáscsökkentő gyógyszert találtak, ám a beteg nemmel válaszolt a regisztrációnál feltett kérdésre, miszerint szenved-e bármilyen betegségben. Sőt, amennyiben a várakozás közben állapota rosszabbodott volna, akkor rögtön ellátást kapott volna, de ezt nem jelzte. Egy szó mint száz, a kórházi alkalmazottak szerint mindenben az előírásoknak megfelelően jártak el. Az érintettek írásban is beszámoltak az ügyben elvégzett feladatokról.

A sürgősségin dolgozni nem leányálom, nem is akarnak az orvosok

A sajtó képviselői felvetették az olvasók által gyakran jelzett tényt, miszerint a sürgősségi dolgozói sok esetben nem túl kedvesek, a Facebookra felkerült képek alapján néha a közösségi oldalt böngészik vagy éppen játszanak munka közben.

A kórház képviselői szerint valóban vannak problémák egyes munkatársakkal, de általánosságban javult a személyzet modora és megítélése. "A Facebookra kikerült képen egy volt munkatársunk látható. Hangsúlyozom, volt!" - mondta Marcela Papici. Kiderült, egy orvosra is sok panasz érkezett, ő egy ideje betegszabadságát tölti... Hozzáfűzte: a sürgősségi dolgozóiról megjelenő negatív vélemények mellett legalább ugyanannyi a pozitív, köszönetet nyilvánító Facebook-poszt is.

"A sürgősségire 7 percenként érkezik egy új beteg, a hozzátartozók is feszültek, emiatt ez a munkahely nagyon stresszes, sokan nem is vállalják az ottani munkát. Ez nem csak szatmári jelenség, az országban mindenhol így van, egyre aggasztóbb a sürgősségin dolgozó orvosok számának a csökkenése" - mondta a menedzser.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: