2011-07-26 12:30:39• hírek • MTI

Magyar szervezeteknek is üzent a gyilkos

Anders Behring Breivik önarcképe
Anders Behring Breivik önarcképe

Több tucat európai radikális szervezet között a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak is levelet küldött Anders Behring Breivik, közvetlenül azelőtt, hogy a norvég fővárosban robbantott a kormányzati negyedben, majd tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban - hangzott el a TV2 Aktív című műsorában hétfő este.

A műsorban Toroczkai László, a mozgalom elnöke mutatta be a levelet, melyet a norvég merénylő saját email címéről küldött nekik. Mint mondta az emailt, már csak a támadás után olvasta el, de az alapján nem lehetett volna előre tudni, hogy pontosan mire készül a férfi.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Anders Behring Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak, és messzemenően elítélik azt.
Toroczkai László úgy tudja, ők az egyetlen magyar szervezet, akinek a norvég férfi elküldte levelét. Azt is kiemelte továbbá, hogy bár rengeteg radikális szervezetet ismer Európában, nem emlékszik rá, hogy személyesen találkozott volna a férfivel.
Az emailben Breivik úgy fogalmazott, hogy az "egy felhívás az európai hazafiakhoz" - mondta Toroczkai László. A levélben a norvég férfi röviden összefoglalta nézeteit és felhívta a figyelmet 1500 oldalas tanulmányára, melyet az interneten "2083" címmel tett közzé. Ebben a férfi Európa megtisztításáról ír, illetve arról hogyan tervezte meg a merényletet és a mészárlást - hangzott el az Aktív riportjában.

Toroczkai László ugyan még nem tudta elolvasni az 1500 oldalas dokumentumot, de a férfi elméletét zavarosnak nevezte. A férfi első számú ellenségként az iszlámot jelölte meg, de nem egyértelmű, hogy valóban csak azzal lett volna problémája - tette hozzá Toroczkai László.
A 32 éves Anders Behring Breivik hétfőn beismerte, hogy a múlt héten pénteken ő robbantott Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben, majd rendezett vérfürdőt két órával később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szervezetének táborában. Tagadta viszont büntetőjogi értelemben vett bűnösségét, s azt állította, hogy célja nem "a lehető legtöbb ember megölése" volt, hanem az, hogy "erős jelzést" adjon, megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól.

Elszámolták a rendőrök: kevesebb az áldozat

A rendőrség hétfőn 93-ról 76-ra csökkentette a kettős merénylet halálos áldozatainak összesített számát az Utoya szigeti információgyűjtés nehézségeire hivatkozva.

Breivik az elmúlt években többször járt Magyarországon, számos helyen említi Magyarországot az internetre a merényletek előtt feltöltött "manifesztumában". Ebben hivatkozik a magyar történelemre, Lukács Györgyöt és Kertész Imrét idézi, és egy Norvégiába bevándorolt magyar házaspár gyerekét nevezi legjobb barátjának. A kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol föl: a Magyar Igazság és Élet Pártját, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat és a Jobbikot.

Megállapítja, hogy a bevándorlás elutasítása és az iszlámellenesség nem központi probléma a kelet-európai nacionalista pártok számára, mert "nagyon korlátozott" az ezekbe az országokba irányuló bevándorlás. Ezek a pártok inkább az EU-ellenességre, az antiszemitizmusra vagy más etnikai csoportok, főleg a cigányok elutasítására építenek - írta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: