2015-01-10 14:58:30• hírek • MTI

A Golden Globe díjakat 72. alkalommal adják át

Hetvenkettedik alkalommal adják át Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) díjakat helyi idő szerint vasárnap este. A győztesek általában jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is. Az MTVA-Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát és átvegyék a testület által adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című drámában nyújtott alakításáért, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című fekete-fehér antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért. (Lukács később, a mai napig egyetlen magyarországi születésű színészként az Oscar-díjat is megkapta).

A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. A gálára általában január elején kerül sor, a jelölési időszak az előző év október 1-jén kezdődik. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az eredeti hat kategória helyett ma már 25-ben dönt a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja: a 14 mozifilmes kategória mellett 11 kategóriában tévésorozatokért is osztanak díjat. A legfiatalabb kitüntetés a legjobb animációs filmért járó, amelyet 2007-ben nyújtottak át először.

A prezentáció 1958-ig az újságírók dolga volt, akkor azonban a "Rat Pack", Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott és "ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére, azóta minden évben hírességek vezetik a műsort, idén az előző két évhez hasonlóan a Tina Fey és Amy Poehler komikusduó lesz a házigazda. Hagyomány a Miss avagy Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: idén a háromszoros Golden Globe díjas Kelsey Grammer amerikai színész 22 éves színésznő lánya, Greer Grammer segédkezik a díjátadásban.

Érdekesség, hogy idén a drámai kategóriák tíz jelöltje közül hat is valóban élt személyt alakít (a Kódjátszmában jelölt Benedict Cumberbatch távoli rokonságban is áll az általa megformált Alan Turing brit matematikus-kódfejtővel). Idén Alejandro González Inárritu mexikói rendező filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotás kapta a legtöbb, hét jelölést, amely a musicalek vagy vígjátékok között versenyez. A televíziós mezőnyben a Fargo című sorozat zsebelte be a legtöbb - öt - jelölést.

A Golden Globe történetében a jelölések és a kitüntetések terén is Meryl Streep a csúcstartó, akit most 29. alkalommal nomináltak (legjobb mellékszereplőként a Vadregény című film "boszorkányaként") és ebből nyolcat váltott díjra. (A speciális díjakat is számítva Barbra Streisand a csúcstartó, akinek vitrinében négy "rendes" Golden Globe mellett öt különleges díj pompázik.) Streep abban is rekorder, hogy idén sorozatban negyedszer jelölték a kitüntetésre.

Hármas befutóra eddig egy példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött - a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben nyerjen két Aranyglóbuszt. (Azóta már "duplázott" Joan Plowright, valamint Kate Winslet is.) Ebben az évben hárman is két-két jelöléssel várják a díjkiosztót: Julianne Moore, Mark Ruffalo, valamint Bill Murray. Egy évben a legtöbb jelöléssel Jamie Foxx büszkélkedhet, aki 2005-ben három kategóriában (vígjáték vagy musical főszereplő, dráma mellékszereplő, minisorozat vagy tévéfilm legjobb színész) volt esélyes, s végül a Ray című életrajzi filmért az elsőben nyert.

A legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) győzött, szintén öt Arany Glóbusszal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa, valamint a Csillag születik is. A másik pólust a Nem félünk a farkastól és A Keresztapa harmadik része képviseli: mindkét alkotás hét jelölés után maradt díjazatlan.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az "amerikai imperializmus" ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el. A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek.

A HFPA 1952-ben alapította az életműért járó díjat, amelyet az első kitüntetettről, Cecile B. DeMille amerikai rendező-producerről neveztek el, ezt az idén George Clooney kapja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: