2018-11-16 06:21:42• hírek • MTI

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött a kormány

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött csütörtökön a román kormány, az új intézmény Nagyváradon fog működni - közölte csütörtöki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A központ romániai magyar pedagógusok számára biztosít majd szakmai fejlődési lehetőséget az anyanyelvükön. Eddig nem létezett ilyen román állami intézmény. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az alapítás egy újabb lépést jelent afelé, hogy a romániai magyarokat érintő kérdésekről önállóan dönthessenek.


Emlékeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott román oktatási törvény lehetőséget biztosít kisebbségi továbbképző központok létrehozására. Az RMDSZ javaslatára három éve sikerült folyamatosan anyagi forrást elkülöníteni az intézményre a román költségvetésből, az állami bürokrácia azonban mostanáig ellehetetlenítette a kezdeményezést. Rámutatott: a 15 munkatárssal induló központ a román kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás eredménye. Kiemelte, külön öröm, hogy az intézmény megalakulásáról a magyar szórvány napján született döntés. Közölte, az intézmény beindításához a következő időszakban további adminisztratív teendőkre lesz szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: