2013-01-25 15:56:41• hírek • Póti Orsolya

Magyar nyelv és irodalomból vizsgáztak a tanulók

A VIII. osztályos diákok és a tizenkettedikesek vizsgáztak január 25-én magyar nyelv és irodalomból. A próbavizsgákon úgy a nyolcadikos, mint a végzős diákok esetében a szövegértésen és a szövegalkotáson volt a hangsúly.

Péntek délben szervezték meg a magyar nyelv és irodalom próbavizsgákat a Szatmár megyei gimnáziumokban és középiskolákban. A tételsorok nem bizonyultak nehéznek, a felkészült tanulók könnyen kidolgozhatták ezeket.

Az érettségire készülő diákok első tételben a megadott szempontok alapján kellett elemezniük egy Petőfi-verset, majd „A könyv, az olvasás minden bajra jó" mottó kapcsán kellett írjanak érvelő szöveget. A harmadik tételben a ballada műfaji jellemzőit mutatták be.

A VIII. osztályos tanulók az első tételben Czigány Zoltán kortárs magyar gyerekkönyvszerző Csoda és Kósza történetéből kaptak egy részletet, amelyet saját fantáziájuk alapján kellett folytatniuk. A második feladatban egy a Wikipédia oldalról kiragadott szövegrészletet kellett értelmezniük a diákoknak, majd a megadott kérdésekre válaszolniuk. Ez a szöveg a barnamedvéről szólt.

Január 28-án az érettségire készülő diákok a profilnak megfelelő kötelező tantárgyakból (matematika vagy történelem) vizsgázhatnak, a nyolcadikosoknak pedig megrendezik a matematika képességi vizsga próbáját.

Január 30-án a profilnak megfelelő választható tantárgyakból (informatika, kémia, biológia, társadalomtudományok, földrajz és idegen nyelvek) vizsgáznak a XII. osztályosok. A tizenkettedikesek vizsgája három, a VIII. osztályos diákok vizsgája pedig két órát tart.

A próbavizsgák célja nem más mint, hogy rávilágítsanak a diákok jelenlegi ismereteinek hiányosságaira, hogy az érettségi, illetve a képességi vizsgákig hátralevő időben pótolni tudják ezt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: