2010-11-22 09:25:15• hírek • MTI

Magyar minta alapján változtatnának

Romániában a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) korlátozná az alkotmánybíróság hatáskörét "magyar minta" szerint, de ehhez kétharmados parlamenti többségre van szüksége, ugyanis csak alkotmánymódosítás révén lehet végrehajtani a korlátozást - írja a Hotnews.ro című román portál.

A hírportál szerint a román alkotmánybíróság az elmúlt időszakban hozott döntéseivel a kormányoldalt és az ellenzéki pártokat egyaránt elégedetlenné tette, így szinte valamennyi párt fontosnak tartja a jelenlegi alkotmányos ellenőrzési rendszer átalakítását. A javaslatok azonban gyökeresen különböznek egymástól, hiszen míg egyesek az alkotmánybíróság megszüntetése mellett érvelnek, mások csak az alkotmánybírák kinevezési módját vizsgálnák felül.

A változtatás szükségessége mellett érvel Catalin Avramescu, a román államfő tanácsadója, aki szerint Romániának új demokratikus alkotmányos ellenőrzési mechanizmusra kell áttérnie, így a jogszabályok alkotmányosságát nem a taláros testületnek, hanem a legfelső bíróságnak kellene vizsgálnia konkrét ügyekre vonatkozó beadványok alapján. Mihai Boldea, a PD-L képviselője is úgy látja, hogy az alkotmánybíróság szerepét a legfelsőbb bíróság legmagasabb rangú bírói testületének kell átvennie.

A legnagyobb ellenzéki politikai erőnek számító Szociáldemokrata Párt (PSD) jogász szenátora, Toni Grebla maga is úgy látja, hogy ma már valamennyi politikai erő elégedetlen az alkotmánybíróság döntéseivel. Ezért szerinte is új alkotmányos ellenőrzési mechanizmust kell kitalálni, de úgy véli, elég, ha az alkotmánybírák kinevezési módszerén változtatnak.
Jelenleg ugyanis a pártok a nagy törvényhozói tapasztalattal rendelkező egykori képviselőiket vagy szenátoraikat javasolják általában az alkotmánybírói posztokra. A szociáldemokrata párti politikus szerint a pártoknak kötelező módon a bírói testületből kellene javasolniuk személyeket a taláros testületbe, ahova csak olyan bírák kerülhetnek be, akik legalább 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A Hotnews elemzése szerint gyakorlatilag minimális az esélye annak, hogy 2012-ig, a következő romániai parlamenti választásokig módosítsák a pártok az alkotmánybíróság hatáskörét, mert ezt csak az alaptörvény módosítása révén tehetik meg. A PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció csak törékeny többséggel rendelkezik a parlamentben, az alkotmánymódosításhoz viszont kétharmados többség kellene.

Traian Basescu államfő már az év elején szorgalmazta az alaptörvény módosítását, a parlamenti pártok azonban annyira megosztottak az államfő által korábban javasolt alkotmány-módosítások tekintetében, hogy az e célra kijelölt parlamenti szakbizottság az idén még egyszer sem ült össze.


Az alkotmánybíróság 2010-es testütele
Az Alkotmánybíróság 2010-es testütele


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: