2013-07-26 02:13:33• hírek • Kocsis Zoltán

Magyar katasztrófa, román diadalmenet

Se bravúr, se papírforma! Az újvidéki vereség után a Honvéd otthon is kikapott a Vojvodina ellen, míg az idegenbeli döntetlent követően hazai pályán esélye sem volt a Debrecennek a Strömsgodset ellen. Ezzel szemben a román csapatok egyelőre tarolnak: a Pandurii és a Petrolul is hozta a papírformát, az Astra pedig bravúrra is képes volt.

A Videoton kiesése és a Honvéd veresége után a magyar szurkolók utolsó reménye a Debrecen volt, amely az első meccsen Norvégiában közel állt a győzelemhez, ám a 2-2 is ígéretes eredménynek tűnt. Ennek megfelelően nagy lendülettel kezdte a találkozót a Loki, amely az első 20 percben aktívan támadott, igazi gólhelyzetig azonban nem sikerült eljutnia. Ezután erőre kapott a norvég együttes, támadásban nagy erőket mozgósított, s 10 perccel a félidő lefújása előtt egy baloldalról a kapu elé ívelt szabadrúgás után magyar légiósa, Kovács Péter révén sikerült megszereznie a vezetést. A hazaiak ezt követően pontatlanul, sok hibával futballoztak, s a gólszerzési lehetőségek kialakításába is rendre hiba csúszott. A szünetre így egygólos norvég előnnyel vonultak a felek.

A Strömsgodset a második félidő első negyedórájában gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését, mivel előbb Boateng volt eredményes egy újabb szabadrúgás után, majd Storflor távoli lövése pattant meg egy debreceni védőn, így Verpecznek nem volt esélye védeni. A folytatásban a Debrecen továbbra is pontatlanul játszott, nehézkesen vezette a támadásokat, igaz, Volas révén egyszer eltalálta a kapufát. Kondás Elemér tanítványai azt sem tudták kihasználni, hogy az ellenfél a 71. perctől emberhátrányban futballozott, így 2-5-ös összesítéssel elbúcsúztak a további küzdelmektől.

Nehezebb helyzetből indult a Honvéd, amely a kétgólos hátrányát igyekezett ledolgozni a Vojvodina ellen.    A találkozó elején kiegyenlített küzdelmet láthatott a közönség, de a kapura egyik csapat sem volt igazán veszélyes. A félidő közepén aztán szinte a semmiből vezetést szerzett a vendég gárda, Kemenes röviden ütött ki egy beadást, Kozma pedig nem tudott felszabadítani, ezt pedig Bilbija használta ki és lőtte ki a bal alsó sarkot. A bekapott góltól megtört a Honvéd, a szerb rivális pedig növelte is előnyét, Alivodicnak egy gyors ellenakció végén csak az üres kapuba kellett passzolnia. A zúgolódó hazai közönségnek Diarra okozott némi örömet, a Honvéd támadója ballal elképesztően nagy gólt lőtt a félidő vége előtt.

A szünetben Marco Rossi kettőt is cserélt, de ettől sem javult fel a magyar bajnoki bronzérmes játéka, ráadásul a vendégek az első mérkőzésen is eredményes Vranjes révén növelték előnyüket. A Honvéd a második félidőben is hitehagyottan futballozott, az eredmény pedig már nem változott.

A magyar csapatok szenvedésével ellentétben a román együttesek valósággal szárnyaltak csütörtökön. A visszavágók előtt nem vállaltunk nagy kockázatot, ha a Petrolul továbbjutására fogadtunk, hisz 3-0-ás előnnyel utazhattak Feröer-szigetekre. A Vikingur hazai pályán sem okozott azonban komoly problémát, főleg, hogy a 4. percben Atli Gregersen saját kapujába talált. Alig hét perccel később Younes Hamza megduplázta csapata előnyét, majd a szünet után háromra emelte azt. A 4-0-ás végeredményt Gheorghe Grozav állította be a 77. percben.

Szintén papírformának tűnt a Pandurii sikere is, főleg, hogy az idegenbeli első meccsen is uralta a játékot a Levadia Tallinn otthonában. A visszavágón aztán nem kellett sok idő, hogy eldöntsék a továbbjutást: Deyvidas Matulevicius a 7., Erico da Silva a 35., Nicandro Breeveld pedig a 39. percben szerzett gólt. A fordulás után is maradt egy találat, Erico az 57. percben szerezte meg önmaga második, csapata negyedik gólját.

A legnehezebb helyzetben az Astra volt, amely Bukarestben csak 1-1-es döntetlent ért el a ciprusi Omonia Nicosia ellen - ráadásul a hazaiak 2008 óta nem kaptak ki saját szurkolóik előtt az európai kupákban. Az első félidő hajrájában történtek azonban jelezték, nincs szerencsés csillagzat alatt az Omonia: a 39. percben ugyanis Anthony Scaramozzio öngól vétett. Noha a szünet után Lukasz Gikiewicz gyorsan szépített, az Omonia annak ellenére nem tudta átvenni a vezetést, hogy a 60. perctől az Astra emberhátrányba került. Mi több, Constantin Budescu kilenc perccel később betalált, eldöntve ezzel a továbbjutás kérdését.

Érdemes megemlíteni, hogy az Európa Liga harmadik köre szolgáltatott néhány bombameglepetéssel. Talán a legnagyobb, hogy a luxemburgi Differdange kiütötte a holland a Utrechtet, az izlandi Bleidablik pedig az osztrák Sturm Grazot. Arra se számíthattak sokan, hogy a skót St. Johnstone túljut a norvég Rosenborgon.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó:

Debreceni VSC-Strömsgodset 0-3 (2-5)
gólszerző: Kovács (35.), Boateng (51.), Storflor (58.)

Budapest Honvéd-Vojvodina 1-3 (1-5)
gólszerzők: Diarra (44.), illetve Bilbija (27.), Alivodic (41.), Vranjes (74.)

Vikingur - Petrolul 0-4 (0-7)
gólok: Gregersen (4., öngól), Hamza (11., 63.), Grozav (77.)

Pandurii - Levadia Tallinn 4-0 (4-0)
gólok: Matulevicius (7.), Erico (35., 57.), Breeveld (39.)

Omonia Nicosia - Astra 1-2 (2-3)
gólok: Gikiewicz (55.) illetve Scaramozzio (39., öngól), Budescu (69.)

A III. forduló párosítása:

Jablonec (cseh)-Strömsgodset
Vojvodina (szerb)-Bursaspor (török)
Estoril (portugál)-Hapoel Ramat Gan (izraeli)
Häcken (svéd)-Thun (svájci)
Skoda Xanthi (görög)-Standard Liege (belga)
FK Minszk (fehérorosz)-St. Johnstone (skót)
Pandurii (román)-Hapoel Tel-Aviv (izraeli)
Tromsö (norvég)-Differdange (luxemburgi)
Motherwell (skót)-Kuban Krasznodar (orosz)
Saint-Étienne (francia)-Milsami Orhei (moldovai)
Piast Gliwice (lengyel)-Gefle (svéd)
Rijeka (horvát)-MSK Zilina (szlovák)
Aszterasz Tripolisz (görög)-Rapid Wien (osztrák)
Botev Plovdiv (bolgár)-VfB Stuttgart (német)
Csornomorec Odessza (ukrán)-Crvena zvezda (szerb)
Swansea City (angol)-Malmö (svéd)
Sevilla (spanyol)-Mladoszt Podgorica (montenegrói)
Siroki Brijeg (boszniai)-Udinese (olasz)
Petrolul Ploiesti (román)-Vitesse (holland) 
Hajduk Split (horvát)-Dila Gori (grúz)
Ventspils (lett)-Maccabi Haifa (izraeli)
Slovan Liberec (cseh)-FC Zürich (svájci) 
Kukësi (albán)-Metalurh Doneck (ukrán) 
Dinamo Minszk (fehérorosz)-Trabzonspor (török)
Aktobe (kazah)-Breidablik (izlandi)
Slask Wroclaw (lengyel)-FC Bruges (belga)
Randers (dán)-Rubin Kazany (orosz)
Trencín (szlovák)-Astra Giurgiu (román)
Zalgiris Vilnius (litván)/-Lech Poznan (lengyel)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: