2006-10-05 10:27:13• hírek • Szatmár.ro

Magyar filmek Chicagóban

 Pálfi György filmje is versenyez a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért.

Október 5-én kezdődik Észak-Amerika leghosszabb versenyfesztiválja. A 42. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál fényét Dustin Hoffman, Spike Lee és Liza Minnelli is emeli jelenlétével, adta hírül a Magyar Filmunió.

A több mint 30 ország részvételével megrendezendő mustra legfontosabb programjaiba Magyarországról is érkeznek filmek. A fesztivál fődíjáért, az Arany Hugóért folyó versenybe Pálfi György "Taxidermia" című alkotása kapott meghívást. Az elsőfilmesek versenyében a "Csak szex és más semmi" című komédia száll ringbe, melyet rendezője, Goda Krisztina személyesen mutat be a chicagói közönségnek. A nagyvilág filmművészetének javából válogató „World Cinema” programban Szabó István "Rokonok" című filmjét mutatják be. A Rokonok Chicagói premierjén részt vesz a film producere Rózsa János.

48 országból érkeznek mozifilmek a lengyel fővárosba a 22. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválra, melyet október 6-15. között rendeznek meg. A filmünnep újdonsága, hogy az „Új Filmek, Új Rendezők” filmverseny mellett regionális versenyprogramot is kínál.

Az elsőfilmek versenyében tűzik műsorra Kocsis Ágnes "Friss levegő" című diplomafilmjét, míg Hajdu Szabolcs "Fehér tenyér" című munkája a régió filmjei közé kapott meghívást. Kocsis Ágnes és Hajdu Szabolcs a varsói fesztiválon személyesen mutatják be filmjeiket.

 Szabó István "Rokonok" című Móricz-adaptációját a világhírű filmművészek alkotásait csokorba gyűjtő „Master’s Touch” válogatásban tűzik műsorra Varsóban. A rövidfilmek között Kocsis Ágnes "A vírus" és M. Tóth Géza "Maestro" című munkáit is vetítik.

Az Európa Filmdíjak decemberben tartandó varsói ünnepségét megelőlegezve a filmfesztiválon műsorra tűzik a legjobb európai rövidfilm díjára jelölt munkákat is, köztük Kenyeres Bálint "Before Dawn" című filmjét.

danubius.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: