2017-04-19 14:11:46• hírek • Szatmár.ro

Magyar: elfogadhatatlan, ami a határon történik

Magyar Lóránd parlamenti képviselő a belügyminisztert kérdezte a határátkelők túlzsúfoltsága ügyében.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a fokozott határellenőrzések miatt arra kényszerítünk mindenkit, hogy hosszú órákat várakozzon az országból való kilépésnél vagy a beérkező oldalon, miközben a meglévő két, állandó mellett további három ideiglenes határátkelőhely létezik már, amelyek mindösze arra várnak, hogy a kiépítésüket megkezdjék” – fejezte ki elégedetlenségét Magyar Lóránd parlamenti képviselő, aki szerdán levélben fordult a témával a belügyminiszterhez. Az alábbi kérdésekre szeretne választ kapni a Szatmár megyei lakosok nevében:

Hogyan tervezik csökkenteni a Pete-Csengersima és Csanálos-Vállaj határátkelőhelyeknél a megnövekedett forgalom okozta várakozási időt?

Gondolja, hogy a jelenlegi, mindössze ideiglenes jelleggel működő átkelőhelyek (Szárazberek-Garbolc, Nagypeleske-Zajta, Szaniszló-Ömböly) jelenthetnék a problémára megoldást?

„Szatmár megye azon négy megye egyike, amely fontos átkelési csomópontot jelent a Schengen országok felé, mind a lakosság, mind pedig az áruforgalom szempontjából. Azok, akik itt élünk, már megszoktuk, hogy bizonyos időszakokban szinte átjárhatatlan a határ, mert a kilépési vagy belépési oldalon, a külföldről hazatérő vagy oda visszamenni szándékozó személyautós forgalom vagy a bizonyos napszakokban a reptéri járatokhoz tartó kisbuszos forgalom lassítja le jelentősen az átkelési sebességet. Most azonban, az új ellenőrzési protokoll életbe lépésével órákra nőtt az átlépéshez szükséges várakozási idő. Ez különösen azoknak jelent gondot, akik napi szinten járnak át a határ magyarországi vagy romániai részére dolgozni, s azután akarnak hazatérni otthonaikba. Ugyanilyen nehézséget jelent az utazási cégeknek, mert a megszokottnál van, hogy 1-2 órával is többet kell várakozni, ami ha elhúzódik, akkor kényelmetlenségek és anyagi kár is adódhat belőle.” – magyarázta Magyar Lóránd a miniszternek címzett levélben, amelyben arra is kitért, hogy létezik alternatív megoldás a problémára, hiszen vannak ideiglenes határátkelőhelyek.

Nemrégiben ugyanis Szatmár megyében három ponton is ideiglenes határátkelőket nyitottak meg a meglévő két, túlterhelt mellé. Mint ismeretes a Pete-Csengersima, Csanálos-Vállaj közötti határátkelőhelyek túlzsúfoltak, de mellettük teszt jelleggel megnyitották a a Szárazberek-Garbolc, Lázári-Zajta, valamint a Szaniszló-Ömböly közötti határátkelőket. A Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program révén mindhárom határátkelőhöz tartozó útszakaszt modernizálni lehetett. Kettőnél a Szatmár Megyei Tanács, egynél pedig az érintett Lázári község volt a pályázó fél. Ha szigorúan a számok tükrében nézzük a változásokat, akkor elmondható, hogy: Szárazberek – Garbolc között az eddigi 43 km helyett már csak 3 km-t kell megtenniük azoknak, akik a két településen élnek. Az érintett személyek száma több mint 11 ezer és a közlekedéshez való jobb hozzáférés miatt kevésbé elszigetelt települések száma  0-ról 17-re nőtt a határátkelő megnyitásával.  Nagypeleske – Zajta között az eddig 22,6 km helyett már csak 6,6 km-t kell megtenni a lakosoknak. Jobb határon átnyúló megközelíthetőség által érintett személyek száma 11278. Szaniszló – Ömböly hatásterületén a határ megnyitásával jobban elérhető lett 15 település. Kedvezőbb határon átnyúló megközelíthetőségű helyzettel bíró személyek száma 18.000, míg a két község közötti összeköttetés hossza 67 km-ről 11-re csökkent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: