2011-11-09 16:30:58• hírek • Kocsis Zoltán

Budapesti államtitkár két napos látogatása Szatmáron

Szerdán két napos hivatalos látogatásra Szatmár megyébe érkezett Szászfalvi László, a magyar kormány belügyminisztériumának keretein belül a kisebbségek és a vallási ügyekért felelős államtitkára.

Szászfalvi látogatásának első napján, szerda kora délután Szatmárnémetiben a helyi közösség vezetőivel, Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti polgármesterével, Kereskényi Gáborral, a megyeközpont alpolgármesterével és Pataki Csaba alprefektussal találkozott.

A több, mint egy órás tárgyalás után megtartott sajtótájékoztatón Csehi elmondta, hogy az egyházakkal való kapcsolattartás mellett elsősorban a határon átnyúló pályázati lehetőségekről esett szó, főleg ami a turizmust illeti.

Szászfalvi örömének adott hangot, hogy ismét Szatmárnémetiben lehet, majd leszögezte, hogy a Csehivel és az Ilyéssel folytatott megbeszélések során sikerült feltérképezni a szatmári helyzetet. Elégedetten nyugtázta, hogy Szatmár megyében igen szoros a kapcsolat a helyhatóságok és a történelmi egyházak között, illetve, hogy az egyházak magas szintű oktatási, szociális és kulturális tevékenységet folytatnak.

Az államtitkár leszögezte, hogy a magyar kormány igyekszik minél szélesebb palettát bevonni az Európai Uniótól kapott támogatások felhasználásába. Kiemelte, hogy Szatmár megyében elsősorban a turisztikai potenciál az, amit meg lehet lovagolni. „Magyarország és Románia közös célja az kell legyen, hogy minél hatékonyabban használjuk ki az EU biztosította lehetőségeket". Elmondta továbbá, hogy a nyolc határ menti megyének (négy-négy mindkét országban) összesen 6,2 millió euró uniós pénz a rendelkezésére a különböző turisztikai pályázatok finanszírozására.

Szászfalvi elmondta továbbá, hogy a jövőben minden egyes, az anyaország határain kívül élő és tevékenykedő lelkipásztor megkapja a szórványtámogatást, ellentétben a korábbi évek gyakorlatával, amikor csak bizonyos régiókban szolgálókat illette meg.

Ami az államtitkár további programját illeti, csütörtökön Nagykárolyban találkozik a helyi református egyház vezetőivel, dr. Csűry István püspökkel és Nagy Sándor esperessel, valamint nm. ft. Schönberger Jenő romai katolikus püspökkel, majd meglátogatja a Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontot. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a görög katolikus egyház vezetőivel most nem találkoznak ugyan, de folyamatosan kapcsolatban állnak velük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: