2017-07-21 11:39:24• hírek • Kocsis Zoltán

A vidékfejlesztés legfőbb eszköze az uniós pályázatokban rejlik

„A vidékfejlesztés legfőbb eszköze és esélye az uniós pályázatok megvalósítása, a pénzek lehívása” - jelentette ki csütörtökön Szatmárnémetiben Danut Alexandru Potor, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára. Aki Adrian Chesnoiuval, a vidékfejlesztésért felelős ügynökség vezetőjével éppen országjárást tart, hogy személyesen mérje fel a jelenségben érdekeltek problémáit.

Románia a jelenlegi ciklusban 5,2 milliárd eurót hívhat le, ebből 2,5 milliárdot az agrárszektorban, emlékeztetett Potor. Chesnoiu elismerte, hogy sokakat visszatartanak a pályázástól a közbeszerzési procedúrák hiányosságai. Hozzátette ugyanakkor, hogy Románia az előző ciklusban 800 millió eurót bukott az ügyeskedők, spekulánsok miatt.

A pályázók, pályázatírók siralmait hallgatva mindannyian megállapították, hogy súlyos hiányosságok, sőt ellentmondások vannak a törvénykezésben és a módszertanban.

Potor és Chesnoiu jó hírrel is tudott szolgálni: a 2007-2013-as ciklusban megpályázott, már folyamatban lévő pályázatok kifutási idejét ismét meghosszabbítják. Pénzátcsoportosításokra is számítani lehet, de ez csak januárban dől el.

Az egységes elbírálás hiányát tartja az egyik legnagyobb problémának a megbeszélésen résztvevő  Magyar Lóránd parlamenti képviselő is, aki vidékfejlesztési szakemberként otthonosan mozog a témában. Szerinte a közbeszerzési törvény úgy rossz ahogy van és hasonló a véleménye a néhány hónapja életbe lépett 907-es kormányhatározatról is, amely nem hogy egyszerűsítette volna a dolgokat, de még bonyolultabbá tette.

Magyar szót ejtett a Szatmár számára fontos gyümölcstermesztés ügyéről is, amelyben hatalmas bürokratikus akadály fékezi a pályázatokat: az Arges megyei Maracineni-ben található kutatóintézetnek kell jóváhagynia a pályázatokat. És egyszerűen nem bírják a munkát. Ráadásul ideje lenne felülbírálni azt a térképet, amely megszabja, hogy mely településen milyen gyümölcsöt lehet termeszteni, mire lehet pályázni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: