2019-10-23 15:01:21• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: szomorú, hogy a megyében nem volt érdeklődés az EU-s támogatásra

„Szatmár megyében elsősorban a helyi akciócsoportok segítik a gazdák boldogulását, a vidéki polgármesteri hivatalok pedig kevésbé érintettek a kérdésben, pedig száz százalékos, vissza nem térítendő támogatási lehetőségek is vannak” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának a tagja. 

A politikust és vidékfejlesztési szakembert a 16.4-es intézkedés kapcsán kerestük meg. Ennek részeként a mezőgazdasági termelők-feldolgozók és forgalmazók (boltok, üzletláncok, vagy akár vendéglátóipari egységek) között lehetett rövid láncú közreműködés kialakítására pályázni. A Szatmár megyei termelők zöldségmosó, -szárító, -válogató, -zsákoló és -címkéző gépsort vásárolhattak volna ebből, míg a közintézmények például élelmiszerpiacokat hozhattak volna létre, vagy modernizálhatták volna a már meglevőket vissza nem térítendő EU-s támogatásból. 


„Az országban a program lezártáig 163 pályázatot adtak le, most folyik ezek elbírálása, ugyanis ötven pályázat támogatására van lehetőség” – mondja Magyar.


A képviselő véleménye szerint Szatmár megyében a kistermelők igazi segítői a helyi akciócsoportok. A Szatmár környéki, Bükkaljai és Avasi akciócsoportok ebben a témában közösen dolgoznak három pályázat megvalósításán is, melyeket gazdákkal, iskolákkal és vendéglátóipari egységekkel közösen tettek le. Egy pályázat készült a Nagykároly és Tasnád vidékén élők számára is, melyben egy mezőgazdasági szövetkezet ez iskolával és egy egyesülettel dolgozott össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: