2018-02-28 13:49:04• hírek • Szatmár.ro

Magyar Lóránd: sürgős fejlesztésekre és beruházásokra van szükség a romániai vasútrendszerben

„Nem tartom elfogadhatónak, hogy a 21. században egy 700 kilométeres vonatutat 14 óra alatt lehet megtenni. A vasúttársaság most majdnem 100 járat megszüntetésére készül a vasúti közlekedés tervezett fejlesztése pedig fényévekre van az ország valódi lehetőségeihez képest” – mutatott rá Magyar Lóránd képviselő szerdán reggel Bukarestben.

A Szatmár megyei törvényhozó politikai nyilatkozatban hívta fel a képviselőház plénuma tagjainak a figyelmét azokra a menetrend-változásokra, amelyeket március 1-jétől vezetne be a Román Vasúttársaság (CFR). Bizonyos járatok részleges vagy éppen teljesen eltörlésre nagy arányban érinti a Szatmár megyei lakosokat.


A vasúttársaság ugyanis a működési költségek csökkentésre hivatkozva többek között a Halmi-Szatmárnémeti járat közlekedését is megszünteti hétvégén és hivatalos ünnepnapokon. Ez ügyben többen is Magyar Lóránd parlamenti képviselőhöz fordultak panaszukkal, hiszen ez az egyik legforgalmasabb vasútvonala Szatmár megyének, amelyet havonta több mint 8 ezer személy használ. Minden hónapban több mint 200 bérlettel rendelkező utas közlekedik ezen a vonalon, sokan közülük hétvégéken és hivatalos ünnepnapokon egyaránt. „Teljes mértékben jogos a szatmáriak felháborodása, hiszen a megváltott bérletek nem csak a munkanapokra érvényesek” – érvelt Magyar Lóránd.


A CFR egy másik fontos útvonal teljes megszüntetését is tervbe vette, pedig a Szatmárnémeti és Bukarest között közlekedő 1745-ös járat kiemelt szerepet játszik a közlekedésben a megyeszékhely és a főváros között.
 

Magyar Lóránd komoly kritikát fogalmazott meg a vasúttársaság működése kapcsán, példaként említette a nyugat-európai országok vasútiinfrastruktúráit: míg külföldön a közútitól környezetbarátabb és biztonságosabb utazási lehetőségként fontos szerepet kap a vasúti közlekedés és folyamatosan dolgoznak ennek fejlesztésén, Románia pont ellenkező irányba halad. Az infrastrukturális beruházások ritkán észlelhetők, az 1989-ben épített 20 ezer kilométeres vasúti hálózat ma már 11 ezer kilométeren használható. A még működő hálózaton is nehézkes a közlekedés, sok helyen a sínek állapota miatt csak 30 km/h sebességgel lehet haladni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: