2019-03-20 10:01:10• hírek • Közlemény

Magyar Lóránd: nem ígérgetni, hanem építeni kell – nyugatról keletre!

Egy koherens autópályaépítési stratégia kidolgozását sürgette Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő politikai nyilatkozatában, melyet szerda délelőtt olvasott fel „Az ígéretek autópályája” címmel a képviselőház plénuma előtt. 

Romániának az autópályák tekintetében még mindig nem sikerült csatlakoznia Európához: csupán 776 kilométer autópályával rendelkezik, amiből 100 kilométert még a rendszerváltás előtti időkből örökölt. A használatban levő pályák nagy része nem összefüggő, hanem csak csonkok, amelyeken néhány tíz kilométert lehet megtenni egyhuzamban. Összehasonlításképpen, a jóval kisebb területű Magyarország 2016-ban már 1924 kilométer autósztrádával rendelkezett, Lengyelország 1640 kilométer, Horvátország 1310 kilométer, Csehország pedig 1222 kilométerrel büszkélkedhetett három éve. 

 

„Az Erdélyi, a Moldovai, az Északi vagy az Egyesülés autópályája csak tervként létezik, ami pedig még aggasztóbb, hogy ahol építkezés kezdődik, 15 perc munka után leállnak. 

 

A jelenlegi sztráda-helyzet egyértelműen minden, 1989 óta hatalmon levő kormány és szállításügyi miniszter hibája, de most nem vétkeseket, hanem megoldást kell találni. Le kell állni a sehonnan-sehová vezető autópálya-csonkok építésével, átgondoltan kell építkezni, elsősorban nyugatról keleti irányba. Rendelkezésünkre állnak EU-s pályázati lehetőségek, és olyan hazai alapok is, amelyekből a szükséges önrészt biztosítani lehet” - írja politikai nyilatkozatában Magyar Lóránd.

 

Ahhoz, hogy Románia lakosai számára könnyen elérhető legyen a nyugat-európai autópálya-hálózat, hathatós segítséget nyújt Magyarország, mert rövid időn belül meghosszabbítják az M3-as autópályát a petei román-magyar határig.

 

"Mielőbb meg kellene kezdeni a tárgyalásokat a magyar féllel, és tudtukra hozni, melyik lesz az út, amellyel kapcsolódni fogunk az autópályához" - mondta a parlamenti képviselő. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: