2020-11-26 16:46:08• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: hangsúlyt kell fektetni az állattenyésztésre

A koronavírus-járvány rávilágított, hogy mennyire fontos a mezőgazdaság, hogy mennyire fontos az, hogy egy ország élelmiszertermelés szempontjából független legyen. Ennek ellenére jelen pillanatban ugyan Románia jelentős mennyiségű gabonát exportál, de sokkal nagyobb arányú az élelmiszerimport. Komoly gondot jelent, hogy míg nagy mennyiségű a gabonaexport, az országba sok kész élelmiszer érkezik, a hozzáadott érték viszont külföldön marad.

Az RMDSZ mezőgazdasági stratégiája szerint az élelmiszerimport csökkentése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni az állattenyésztésre. 


„Az export-import egyensúlyt csak úgy lehet elérni, és hosszú távon fenntartani, ha a mindenkori mezőgazdasági minisztérium felismeri az állattenyésztés fontosságát és megfelelő mértékben támogatja az ágazat szereplőit. Románia egy jól működő országos támogatóprogram keretében fel tudna zárkózni mind az élelmiszergyártásban, mind pedig a sertéstenyésztésben, így nem kellene évente mintegy félmillió tonna szárnyashúst, több mint 100 ezer tonna disznóhúst importálnunk. A pályázati lehetőség remélhetőleg új lendületet ad majd a romániai sertéstenyésztésnek is, ugyanis az országba nagy mennyiségben érkezik import sertéshús” – mondja Magyar Lóránd képviselőjelölt, aki az elmúlt négy évben a Képviselőház Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságában is szerepet vállalt a parlamenti munka mellett.


Az állattenyésztés esetében fontos, hogy a gazdák állatai jó minőségűek legyenek. A fajtatiszta, hús- vagy tejtermelésre kitenyésztett marhák a maguk területén sokkal hatékonyabbak: jelentősen több tejet termelnek, vagy már néhány hónapos korukban jelentős húsmennyiség van rajtuk.


A Magyar Lóránd által kezdeményezett rendszer szerint a gazdálkodóknak lehetőségük lenne tenyészállatokat vásárolni állami támogatással.


„Egy olyan támogatási rendszer kidolgozására van szükség, amely lehetővé teszi a tenyészállatok vásárlását, legyen szó akár ló-, marha-, juh- vagy kecsketenyésztésről. A támogatást igénylő személy a tulajdonában szereplő állatok arányához képest igényelhet támogatást jó genetikai állománnyal rendelkező tenyészállat vásárlására, amelynek az árát az állam részben megtéríti” – magyarázza Magyar. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: