2017-10-27 07:54:07• hírek • Szatmár.ro

Magyar Lóránd az IndAgrán: növelni kell Románia sertésállományát

A Bukarestben évente megrendezett Indagra mezőgazdasági kiállításon járt a parlamenti képviselő.

„Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, értékesítési formákat, ahol a romániai és azon belül az erdélyi magyar gazdaságokat tudjuk hasznosítani és reflektorfénybe helyezni. Az éves rendszerességgel megszervezett Indagra nemzetközi mezőgazdasági kiállítás kiváló alkalom arra, hogy bemutassuk mezőgazdaságunkat. Arra kell törekednünk, hogy megoldást találjunk a túlzott mezőgazdasági gabona exportra, hiszen Románia az elsők között van e tekintetben, míg az élelmiszer import sokkal magasabb az európai átlagnál. Éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni az állattenyésztésre, és ezáltal csökkenteni a gabonaexportot és növelni a Romániában előállított élelmiszer mennyiséget” – mutatott rá Magyar Lóránd Bálint, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, a parlament alsóházának, mezőgazdasági bizottságának tagja az október 25-28. között szervezett nemzetközi kiállításon, Bukarestben.

A mezőgazdasági szakember felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor lehet az exportot az importtal összhangba hozni, hogyha az állam támogatja az állattenyésztőket: „ezért kell megragadni a vidékfejlesztési alapból lehívható támogatásokat, hiszen jelenleg ezen kiírások az állattenyésztőknek kedveznek. A kormányprogram jelenleg kiemelt támogatásban részesíti a hízósertést tenyésztő gazdákat”.

Magyar továbbá hangsúlyozta, hogy a közeljövőben nagyobb szerepet kellene kapjon a sertésállomány szaporításának növelése, annak érdekében, hogy csökkentsük a sertés importot: „Jelenleg Magyarországon 180 ezres kocaállománnyal számolnak, míg Romániának, annak ellenére, hogy háromszor nagyobb mezőgazdasági területek szempontjából Magyarországnál, mégis ugyanekkora az állománya. Éppen ezért egy olyan országos támogató programra van szükség gazdáinknak a továbbiakban, amely a tenyészkocák állományát növeli. Az Indagra mezőgazdasági expo keretén belül, a Szatmár megyei gazdákkal térképeztük fel azokat a technikai és technológiai eszközöket, amelyek serkentik ezt az ágazatot”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: