2021-01-28 15:41:33• hírek • Közlemény

Magyar Lóránd: átmenetei időszakban vagyunk a pályázatokat illetően

Befejeződött egy EU-s pályázati ciklus és kezdődik az újabb. Az átmeneti időszakban fontos intézkedéseket foganatosítanak, megmarad sok eddigi pályázati lehetőség, de újakra is számítani lehet.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának az alelnöke elmondása szerint az átmeneti időszakban az ország a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen, azaz az APIA-n keresztül 3,8 milliárd eurót költhet el a mezőgazdasággal foglalkozók közvetlen kifizetésére, 2,8 milliárd eurót pedig a vidékfejlesztési intézkedésekre. 

Fontos feladat lesz az idei évben a következő pályázati időszak prioritásait meghatározó vidékfejlesztési terv kidolgozása, amely mostantól Nemzeti Stratégiai Terv néven fut majd. Ám előtte, a két pályázati időszak közötti átmenet részeként létrehoznak egy átmeneti programot, amely egyfajta folytatása lesz a már lezárt vidékfejlesztési programnak, és természetesen szavatolja a támogatások kifizetésének folytatását is. Az már biztos, hogy a leosztott összeg 36 százalékát környezet- és klímaintézkedések kifizetésére kell fordítani.  

És hogy konkrétan mire kell számítaniuk a gazdálkodóknak ebben a periódusban? Az egy és öt hektár közötti mezőgazdasági területen dolgozók esetében nem változik a területalapú támogatás összege. Az 5 és 30 hektár közötti területek esetében hektáronként 48 euróra módosul. Folytatódnak a környezeti és éghajlati közvetlen kifizetések (57,8 euró), valamint a fiatal gazdák plusztámogatása 60 hektárig. Természetesen a hazai költségvetésből fedezett átmeneti támogatásokat is tovább fizetik. 

Számos, már ismert program is folytatódni fog: a fokhagyma, a mangalica és báznai sertésfajták támogatási programja, a méhészeknél a de minimis támogatás, valamint folytatódik a paradicsom és egyéb zöldségek melegházi termesztésének támogatása. Újdonság viszont, hogy valószínűleg program indul a manapság népszerű gyógynövények és fűszernövények termesztésének bátorítására is.

Változásra lehet számítani a gazdaságok korszerűsítésére irányuló pályázatok esetében is. Az átmeneti időszakban – és elképzelhető, hogy a folytatásban is – az állattenyésztők külön alapból pályázhatnak majd a gazdaságuk fejlesztésére, illetve a saját belső feldolgozói rendszer kialakítására.

„Sokat beszéltünk már arról, hogy mennyire fontos lenne a termelés és a feldolgozás összekapcsolása. Remélem, hogy az új pályázati rendszerben sokan élnek majd a lehetőséggel, és nem csak az állattartásra fektetik a hangsúlyt, hanem a hús- és egyéb állati eredetű termékekből jó minőségű árucikkeket is készítenek majd. Az biztos, hogy a minisztérium jelentős keretet készül erre fordítani, bár a teljes összeg még egyeztetések témáját képezni” – mondja Magyar Lóránd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: