2018-06-02 08:19:03• hírek • Közlemény

Magyar Lóránd a vasútállomás felújítását kérte a CFR regionális vezetőjétől

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen állapotban van a szatmárnémeti vasútállomás épülete, és az is, hogy a 21. században kifejezetten mostoha körülmények fogadják az utazókat” – mondta Magyar Lóránd Szatmár megyei RMSZ-es parlamenti azon a találkozón, amelyet a Szatmár Megyei Tanács szervezett a Román Vasúttársaság regionális képviselőivel.

Eugen Fărcășan, a Román Vasúttársaság személyszállítási részlegének (CFR Călători) kolozsvári regionális igazgatója az új menetrend, specifikus nyári vonatjáratok és a hamarosan beinduló Kolozsvár-Bécs útvonallal kapcsolatban adott tájékoztatást.


A parlamenti képviselő viszont rákérdezett arra, hogy mi a Román Vasúttársaság további terve a hétvégi  Szatmárnémeti-Halmi járat újraindítása kapcsán. Magyar Lóránd képviselő ugyanis a Román Szállítási Minisztériumhoz fordult a hétvégi járatok leállítása ügyében, jelezve, hogy számos Szatmár megyei személy életét nehezíti meg, hogyszombaton és vasárnapnincs vasúti összeköttetés a megyeközponttal. A minisztérium az ügy felülvizsgálását ígérte, most pedig kiderült, hogy belátható időn belül – legkésőbb a december 10-én életbe lépő új menetrenddel egy időben - újra jár majd a vonat Szatmárnémeti és Halmi között, hétvégénként is.


Emlékeztetőül: a CFR Călători a Szatmárnémeti-Bukarest járat megszüntetését is tervbe vette, ám Magyar Lóránd fellépésének és indoklásának köszönhetően elálltak ettől a tervtől.


A képviselő a Szatmárnémeti Vasútállomás ügyében is kérdezett. A szállítási minisztérium ugyanis jó ideje ígéri a műemléképület felújítását, ám egy halaszthatatlanná váló tetőcserén és apróbb kozmetikázásokon túl nem sokat tettek a megújítás érdekében.


A szatmárnémeti vasútállomást az Osztrák-Magyar Monarcia idején, 1871. szeptember 25-én avatták fel. Maga az épület valamivel később, 1899-ben készült el annak a mohácsi születésű Pfaff Ferencnek a terveia lapján, akinek a nevéhez a monarchia területén épített számos állomás-épület megtervezése köthető.


A felújítást 2015-ben Kereskényi Gábor akkori parlamenti képviselő is kérte, ám az ígért renoválásra nem került sor.


A csütörtöki találkozón a CFR képviselője jelezte, hogy most is apróbb javításokat végeznek az épületen és tervbe van véve a teljes felújítás is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: