2020-03-04 08:34:12• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: a rettegett sertéstartási rendelet átdolgozását ígéri a miniszter-jelölt

Hetek óta lázban tartja a sertéstartókat egy megvitatás alatt álló állategészségügyi rendelet, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené háztáji sertéstartást, szaporítást és az állatok eladását. 

„Nem értünk egyet a készülő állategészségügyi rendelettel, amely az afrikai sertéspestisre hivatkozva a háztáji gazdaságok számára betiltaná a sertések szaporítását, eladását, illetve olyan szabályokkal veszik el az állattartók kedvét a sertéstartástól, amelyeket szinte lehetetlen betartani” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő. 
 

A szóban forgó rendelet szerint a gazdák csak akkor adhatják el állatukat, ha legalább egy PFA-val rendelkeznek, vagy egyéb vállalkozási formában dolgoznak. Emellett olyan állategészségügyi-biztonsági (bio-security) előírásoknak és szabályoknak kell megfelelni, amit egy egyszerű gazdálkodó nem, vagy csak nagyon nehezen tarthat be.
 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő ezt szóvá is tette Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter-jelölt keddi meghallgatásán, közvetítve a gazdálkodók elégedettlenségét, megoldást sürgetve az ügyben. 
 

„A meghallgatás végén támogattam szavazatommal a miniszterjelöltet, mert ígéretet tett arra, hogy a meglehetősen meggondolatlan rendeletet átdolgozzák. Nechita-Adrian Oros maga is szakmabeli, állatorvos, és azt ígérte, hogy egyeztetni fog a gazdák és az állatorvosok képviselőivel, hogy egy olyan rendelet szülessen, amely szabályozza, de nem tiltja a szaporítást és eladást” – tudtuk meg Magyar Lórándtól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: