2017-02-23 10:42:22• hírek • Szatmár.ro

Magyar Lóránd a mezőgazdasági miniszterhez fordul kérdéseivel

"Sokan kérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozom Bukarestben. Egyszerű a válasz: azzal, amit ígértem, a Szatmár megyeiek képviseletével, de ez így túl általános. Jelenleg kiemelten figyelek azokra, akik mezőgazdasági pályázatokat akarnak benyújtani, de az ezekhez szükséges szakképesítés hiányában félő, hogy nem készülnek el időre a dokumentációval, amely a pályázatok leadásához elengedhetetlenül szükséges. Gondolok itt elsősorban azokra, akik a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) fiatal gazdákat támogató kiírásán keresztül szeretnének fejlesztési pénzhez jutni." - magyarázta Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, megzőgazdaságra fókuszáló szakpolitikus.

Elmondta, hogy a kiírások márciusra várhatóak, s addigra jó lenne, ha a gondjuk ezen része megoldódna. Kifejtette, hogy egy 360 órás, három hónapig tartó képzésről van szó, amelyet eddig a mezőgazdasági kamarák szerveztek meg, ám ezeket az intézményeket 2017-től már a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz sorolták a szervezeti diagram szerint.

"A mezdőgazdasági miniszterhez fordulok a kérésünkkel, hogy az eddig beiratkozott több mint 200 fiatalnak segíteni tudjunk, mert ehhez az szükséges, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) ne csak a kamarát, de annak a képzési engedélyét is rendelje át a megyei mezdőgazdasági igazgatóságok hatáskörébe" - fejtette ki teendőjét az RMDSZ parlamenti képviselője, aki a képzésekkel kapcsolatban megemlített egy másik fontos témát, ami szintén sok szatmárit érint.

Kérdéses diplomák

A mezőgazdasági szakképzéseket 2009. előtt az Országos Mezőgazdasági Szaktanácsadó Ügynökség (ANCA) és a megyei kirendeltségeik (Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Iroda - OJCA) szervezték. Ezek is a mostanihoz hasonlóan három hónapot vettek igénybe és 360 órába sűrítették bele a szükséges tananyagot. Most azonban csak azokat a képzést igazoló diplomákat fogadják el, amelyeket a tanügyminisztérium égisze alá tartozó intézmények egyikében állítanak ki" - mutatott rá a projekt kiírásban szereplő egyik megoldandó kérdésre Magyar Lóránd. Hozzátette, hogy ebben az ügyben is a miniszterhez folyamodik megoldásért, kérve, hogy módosítsák ezt a részt, hiszen ezek a bizonyítványok is legálisak és akkoriban az ANCA a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó intézmény volt.

"Sok olyan projektről tudunk Szatmár megyében is, amelyhez ezeket a diplomákat szeretnék csatolni, mint a szükséges szakértelemről szóló bizonyítékot, de jelenleg nem tehetik meg. A képzést újra elvégezni pedig idő- és pénzpazarlás lenne, nem is beszélve arról, hogy felesleges hercehurcának tennénk ki az embereket, akik ezt az időt hasznosabban tudnák a gazdaságaikban eltölteni" - érvelt a képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: