2017-06-29 10:21:58• hírek • Szatmar.ro

Magyar Lóránd: Olcsóbb tűzifát!

Megoldásokat találtak a törvényhozásban a tűzifa problémájára – elfogadták az erdészeti kerettörvény módosítását célzó RMDSZ javaslatokat.

„A szakbizottsági viták alatt törvényes keretbe foglaltuk azt, hogy könnyen és elérhető áron férhessenek tűzifához azok, akik ezzel a nyersanyaggal fűtenek télen, hiszen ezidáig a jogszabályok megnehezítették a lakosság hozzáférését. Ez pedig problémát jelentett, főleg a rurális környezetekben, ahol nagy számban fával fűtenek a téli hónapokban. Az erdészeti törvény szerdán elfogadott módosításának értelmében mind magán-, mind jogi személyek, ezáltal a közbirtokosságok, egyházak és önkormányzatok is üzemtervnek megfelelő 20 köbméter fát termelhetnek ki szakcégek bevonása nélkül” – fejtette ki Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a mezőgazdasági szakbizottság tagja azt követően, hogy az erdészeti törvény módosításáról döntőházként szavazott a Parlament alsóháza.

Ez azonban csak egy része az igencsak bonyolult erdészeti törvénynek, amely jó ideje van már mind a szakbizottságok, mind a parlament asztalán. “Megoldást kellett találnunk, mert igazságtalan volt a törvénynek az a része, amely minden felelősséget az erdészekre hárított. Olyan büntetéseket lehetett kiróni rájuk és csakis rájuk minden szabálytalanságért, amely messze mehaladta akár féléves fizetésüket is. Ilyen körülmények között ellehetetlenítették a munkájukat” – magyarázta a bukaresti törvényhozó, aki korábban éppen ebben a témakörben Balogh Sándor erdésszel konzultált, aki korábban az Országos Erdészeti Hivatal aligazgatója volt, most pedig egy magánerdészetet vezet.

„Úgy módosítottuk tegnap a képviselőházban döntőhozó fórumként az erdészeti törvényt, RMDSZ javaslatra, hogy az megerősíti a magán erdészeteket, ezáltal lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a magán erdőtulajdonosok saját kezükbe tudják venni az erdős területeiken a fa törvényes kitermelésének irányítását. Továbbá támogattuk, hogy állami finanszírozásból biztosítsák a nem őrzött erdőterületek őrzését, valamint módosító-indítványainkkal törvényes megoldást biztosítunk az egyre súlyosabb tűzifa problémákra. Az erdészeti kerettörvényt célzó elfogadott módosításunk ugyanakkor előírja, hogy amennyiben az erdész falopás esetén azonnal értesíti a rendőrséget, mentesül a vagyoni felelősség alól” – mutatott rá Magyar Lóránd azt követően, hogy a Parlament alsóháza megszavazta az Szövetség szakpolitikusai által kidolgozott módosító-javaslatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: