2017-07-07 12:33:22• hírek • Kocsis Zoltán

Magyar Lóránd: Módszertani hiányosságok akadályozzák a törvénykezést

Sok esetben betarthatatlanok Románia törvényei, mert nem készülnek el a szükséges és megfelelő módszertanok – fogalmazott péntek délelőtt Magyar Lóránd parlamenti képviselő. A honatya szatmári kollégáival, Turos Lóránd szenátorral és Erdei István parlamenti képviselővel, sajtótájékoztatón számolt be az RMDSZ elmúlt fél évének tevékenységéről.

Magyar Lóránd példaként az állati tetemek ügyét hozta fel. Eddig az önkormányzatok köthettek szerződést azokkal a cégekkel, akik elszállították és elégették az elhunyt jószágok tetemeit. Nem volt nagy a rendelkezésre álló választék, az országban ugyanis csak két ilyen krematórium van: Désen és Temesváron. Január elseje óta azonban csak a megyei tanácsok köthetik meg ezeket a szerződéseket. Hogy mely módszertan szerint? Ez az, amit senki nem tud és amiért Magyar kérdéssel is fordult a szaktárca vezetőjéhez. „Ne adjon az Isten egy sok állat elpusztulását követelő járványt, mert azzal már az emberek egészségét is veszélyeztetjük” - figyelmeztetett Magyar.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságok tagjaként Magyar kiemelte, hogy az elmúlt hat hónapban sikerült lehetővé tenniük, hogy az állattartók támogatást kapjanak a legelők után és az RMDSZ támogatta a PSD a sertésfarmok segítéséről szóló tervezetét is. „Miközben korábban ez egy virágzó ágazat volt, jelenleg szinte csak külföldi, elsősorban lengyel sertéshúst eszünk. Ezen szeretne változtatni az új törvény”- magyarázta Magyar.

A képviselő kiemelte, hogy az erdőgazdálkodást, fakitermelést szabályozó törvénybe négy RMDSZ-es javaslat is bekerült. A szövetség célja az volt, hogy rendezzék a tűzifa beszerzésének problematikáját, visszaszorítva az egekbe szökött árakat és hozzásegítve az embereket, hogy könnyebben hozzá tudjanak jutni a tűzifához. „Szatmár megyében alig 8-9 olyan községben van vezetékes gáz. Rajtuk kívül mindenütt fával tüzelnek az emberek” - érzékeltette a probléma jelentőségét Magyar.

A képviselő említést tett az eredeti méz védelmét szabályozó törvénytervezetről és reményének adott hangot, hogy a három új, időszakos határátkelőből legalább egy véglegessé válik a román-magyar határszakasz Szatmár megyei részén.

Az infrastruktúra fejlesztésének fontossága kapcsán Erdei emlékeztetett arra a tényre, hogy jelenleg Bukarest az egyetlen olyan uniós főváros, amelyet nem köt össze autópálya egyetlen másik uniós fővárossal sem. A képviselő kiemelte azonban: az RMDSZ célja, hogy Erdélybe is jusson pénz közúti és vasúti beruházásokra, nem csak az ország többi részébe. Ezzel kapcsolatban sikerként könyvelte el, hogy a kormány pénzt különített el Szatmárnémeti kerülőútjának és az újabb Szamos-híd megépítésére.

Erdei emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ támogatta az egységes bértörvényt, ”mert szükség volt a különbségek kiegyenlítésére”. A politikus meggyőződésének adott hangot továbbá, hogy meg kellene találni a módját annak, hogy a privát szférában is jelentősen emelkedjenek a bérek. A képviselő kiállt a román nyelv idegennyelvként való tanítása mellett, „mert az a célunk, hogy a magyar gyerekek is boldoguljanak az országban. Ez pedig a román nyelv nélkül nem lehetséges”.

Összefoglalójában Erdei említést tett az ingatlanadók terén véghezvitt módosításokról és az egyház támogatásáról is. Ezentúl nem kell ugyanis adót fizetniük a parókiáknak és nem csak az ortodox papképzés részesül állami támogatásban.

Politikai szempontból Erdei „érdekes és zsúfolt” időszaknak nevezte az elmúlt fél évet. Elmondta, az RMDSZ augusztusban teszi majd mérlegre, hogy folytatja-e a parlamenti együttműködését a PSD-vel. „A támogatási szerződés négy évről szól és nem a Grindeanu-kormányról. A PSD csak azon tervezeteit tudjuk azonban támogatni, amelyek összhangban vannak az RMDSZ céljaival is”- szögezte le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: