2017-08-29 08:52:40• hírek • Szatmar.ro

Magyar Lóránd: Helyi termékeket az üzletek polcaira!

Magyar Lóránd szorgalmazza: be kell vinnünk a köztudatba a „Szatmári termékek” brandjét. A parlamenti képviselő figyelmeztet is: ez csak társulással lehetséges!

„Nemcsak szakemberként, de vásárlóként is megdöbbent minden egyes alkalommal a tény, hogy van spanyol eper, török paradicsom, egyiptomi burgonya és görögországi dinnye a boltokban, míg a hazai termékek kiszorultak szinte minden romániai szupermarketből az árverseny miatt. A gazdákkal és a kistérségi társulásokkal együtt azon dolgozunk, hogy a Vidékfejlesztési Alapból egy tekintélyesebb összeget hozzunk le a helyben készült termékek népszerűsítésére, és ezzel együtt a Szatmári termék brandjének köztudatba való bevezetésére. Meg kell mutatnunk, hogy vannak helyi termékek, amelyek nemhogy felveszik a versenyt a külföldiekkel, de minőségben sokszor le is győzik azokat” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. A mezőgazdasági szakpolitikus kifejtette: Szatmár megyében kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a helyben megtermelt termékekre, illetve ezek jobb forgalmazására, azonban erre csak a termelők összefogása mentén van lehetőség.

„Ha megtanulunk közösen gondolkodni, akkor nagyobb erővel képviselhetjük a helyi érdekeket, de figyelni kell arra is, hogy eltérő sajátosságai vannak a különféle Szatmár megyei régióknak is, hiszen az Avas és Ugocsa vidéke elsősorban a borászoknak és pálinkafőzőknek kedvez dimbes-dombos tájaival, míg Nagykároly környékén hatalmas megmunkálásra alkalmas földterületek vannak. Viszont azt kell megérteni mindenkinek, hogy csak és kizárólag akkor kerülhetnek kitartó munka során saját, helyben megtermelt termékeink a boltok polcaira, ha társulni tudunk” – fejtette ki a bukaresti törvényhozó.

Hozzátette: „határozott fellépésre van szükség minden érintett részéről annak érdekében, hogy a hazai termelőket előnyben részesítsük a külföldi importtal szemben.” Magyar emlékeztetett arra a kezdeményezésre, amelyben azt javasolták, hogy a nagy áruházak által forgalmazott helyi termékek aránya 51 százalék legyen, de az Európai Unió hevesen ellenezte ezt. „Éppen ezért alakult ki az, hogy a vásárló, aki sokszor inkább az árcédulára figyel, mintsem arra, hogy jobb minőségű, helyi terméket vásároljon, inkább a külföldi termék mellett dönt. Ezen a ponton is szükség van összefogásra és társulásra a helyi termelők között, mert a szupermarketek polcain zajló árversenybe csak így tudnak beleszólni, márpedig a versenyképesség alapfeltétele annak, hogy a már egyszer bekerült termék meg is maradjon a boltokban” – fogalmazott a politikus, majd hangsúlyozta: az RMDSZ parlamenti munkája során az őszi törvényhozói ülésszakban is prioritásként kezeli ezt a témát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: