2017-06-21 08:40:02• hírek • Szatmar.ro

Magyar Lóránd: Elfogadhatatlan a jogaikat védő magyarok elleni kirohanások most tapasztalt formája

A magyar közösség jólétéhez, jogainak betartásához és gyakorlatba ültetéséhez kötötte az RMDSZ jelenlétét a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán. Olyan törvénytervezetek elfogadását kérte a Szövetség, amelyek a magyar közösség valós és jogos elvárásai, és amelyek nem a tegnap kerültek a Parlament elé. Olyan kérdésekről tárgyaltak az elmúlt napokban, amelyeket az RMDSZ a bizalmatlansági indítvány előtt és után is napirenden tart. Az RMDSZ frakciói azt a döntést hozták, hogy nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán, mivel az beleszólás lenne egy politikai párt belső viszályába olyan körümények közt, hogy abból a magyar közösség nem nyer semmit.

„Úgy gondolom, hogy a Szövetség kérései nagyon is időszerűek voltak. Csak olyasmit kértünk, amely egy demokratikus és a kisebbségekkel valóban törődő országtól minimálisan elvárható lenne a 21. századi Európában” – magyarázta Magyar Lóránd parlamenti képviselő, majd felsorolt néhányat az RMDSZ kérései közül: a kisebbségek jogállását szabályzó törvény-tervezet elfogadása, hiszen ez már 2005 óta a Parlament előtt van. A tervezet összehangolja és keretbe helyezi a Romániában élő kisebbségek jogait, többek között megteremti a kulturális autonómia törvényi és intézményi keretét is; a 215/ 2001-es közigazgatási törvényhez benyújtott módosító-csomag elfogadása, amelynek célja 10 százalékra csökkenteni a húsz százalékos anyanyelvi küszöböt, továbbá előírja nemzeti szimbólumok szabad használatát, illetve szankciókat vezet be a törvénybe foglaltak be nem tartására; a március 15-ét, mint hivatalos ünnepet szavatoló törvénytervezet elfogadását.

„A kampány során jómagam is elmondtam több ízben is, hogy ideje keményebben fellépni a jogaink érdekében. Az elmúlt napokban meg is tettük. Ennek eredményeként viszont mintha kinyitottuk volna egyszeriben Pandóra szelencéjét, s ennek eredményeként olyan helyekről is elhangzottak és elhangzanak magyarellenes kijelentések, ahonnan nem is vártuk volna. Elfogadhatatlannak tartom a jogaikat védő magyarok elleni kirohanások utóbbi pár napban tapasztalt formáit” – mutatott rá a helyzet egyik kellemetlen mellékhatására a bukaresti törvényhozó, majd hozzátette, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálaton keresztül a szervezet feljelentést tesz minden olyan magyarellenes kijelentés miatt, melyet a magyar közösséget és annak tagjait méltóságában sértő módon, bántó szándékkal tettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: