2017-11-22 12:25:09• hírek • Szatmár.ro

Magyar Lóránd: Egyértelmű rendelkezésekre van szükség a parlagfű irtását illetően

Magyar Lóránd: Egyértelmű rendelkezésekre van szükség a parlagfű irtását illetően, hiszen az, úgy egészségügyi mint környezetvédelmi szempontból káros

„A parlagfű úgy egészségügyi, mint környezetvédelmi szempontból problémákat okoz. A virágzásának időszakában kibocsátott pollen allergiás tüneteket válthat ki, káros az emberi egészségre. A környezetében élő nővényekre nézve is veszélyes a jelenléte. Európa több országában ellenőrzik a parlagfű terjedését és jogszabályok rendelkeznek annak irtásáról. Romániában különösen Erdély nyugati részén, Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyékben gyakori a nővény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken. Egyértelmű rendelkezéseket tartalmazó törvényre van szükség a probléma megoldása végett” – nyilatkozta Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője azt követően, hogy módosító-javaslatot fogalmazott meg a parlagfű irtását szabályzó törvénytervezethez.  
 

A statisztikák szerint parlagfű okozza a nyári időszakban gyakori, szénanáthás esetek 80%-át, de a pollenmennyiség csökkentésével vissza lehet szorítani a megbetegedések számát – hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd. A szakpolitikus hozzátette: a parlagfű okozta allergia tüneti kezelése olykor igen magas költségeket von maga után, ezeket pedig nem fedezi az állami egészségügyi biztosítóház.
 

A parlagfű-törvény, jelenlegi formájában, a rendszeres gyomtalanítást írna elő. Az RMDSZ által benyújtott módosító-javaslat értelmében azonban, amelyet elfogadott ma az alsóház mezőgazdasági bizottsága, az irtást konkrétan a növény virágzásának időszaka alatt kellene elvégezni, minden évben legkésőbb június 30-ig, hiszen az csak ekkor bocsát ki allergiás tüneteket okozó pollent. A módosító javaslat ugyanakkor azt is előírná, hogy a földterületek tulajdonosainak, az évi egyszeri irtás mellett, kötelessége lenne fenntartani a parlagfű-mentes állapotot.   

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: