2017-11-01 08:14:20• hírek • Szatmár.ro

Magyar Lóránd: A szatmáriaknak fontos, hogy állandósítsák a határátkelőket

Szatmár megyében három időszakos határátkelőhely van: a Szárazberek-Garbolc, a Nagypeleske-Zajta és Szaniszló-Ömböly átkelők. Románia és Magyarország külügyminiszterei megegyeztek abban, hogy a határszakaszon található tíz ideiglenes átkelőből kettőt állandósítanak. 

"A szatmáriak azt szeretnék, hogy az egyik határátkelő Szatmár megyében nyíljon, hiszen az új átkelő akár 120 kilométerrel is lerövidítheti az utazási távolságot a nemzetközi autópálya-hálózat felé, emellett 17, eddig hátrányos helyzetben levő, elzárt falu életének is új lendületet adna. Az új határátkelő legkevesebb 40 ezer ember életét befolyásolná pozitívan" – fogalmazott Magyar Lóránd, az RDMSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője október 31-én, a parlament alsóházának plénuma előtt politikai nyilatkozatában.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a cél az lenne, hogy a Szatmár megyei három, csak hétvégén működő határátkelőből egyet állandósítsanak a hatóságok, hiszen egy állandó román-magyar határátkelőhely megnyitása felszabadítaná a Pete-Csengersima átkelőhelyet.

„Számos hivatalos kérdést fogalmaztam az illetékes szaktárcákhoz ezügyben, azonban konkrét választ nem kaptam a kérdésemre, hiszen folyamatosan személyi- és infrastrukturális többletköltségekre hivatkoznak. Meg kell érteniük a hatóságoknak, hogy a határátkelőhelyek állandósítása a lakosság valós igényeire ad választ, és mindaddig, amíg a Schengeni-övezethez csatlakozunk, ezt az igényt meg kell oldani” – hangsúlyozta politikai nyilatkozatában a Szatmár megyei parlamenti képviselő.

Hozzátette: a csatlakozás időpontja távolról sem ismert, a Szatmár megyei határátkelőhelyeken pedig nagy a zsúfoltság, különösen a Pete-Csengersima vámon kell tehermentesíteni, ahol nagy a teherforgalom és sokszor megesik, hogy több kilométeres kamionsor is felgyűl, amely a közeli településeken is megnehezíti a közlekedést.

A Magyar Lóránd által idézett tanulmányok szerint Nagypeleske-Zajta átkelő állandósítása lenne a leghasznosabb, ugyanis onnan Fehérgyarmat és Csengersima is könnyen megközelíthető, a 49-es úton pedig könnyen el lehet jutni az M3-as autópályáig.

A parlamenti képviselő felhívta a plénum figyelmét arra is, hogy az Európai Unió 26 schengeni országgal közösen október 25-én fogadta el azt a határozatot, amely egy egységes informatikai rendszer bevezetéséről szól, és amely jelentősen megkönnyíti a schengeni övezetbe utazok ellenőrzését, azonban a 2020-tól bevezetendő rendszerben regisztrálni fogják egyebek mellett az utazók nevét és útlevélszámát is, amely tovább fogja növelni az átkelési időt a határátkelőhelyeken. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: