2011-04-03 09:28:39• hírek • MTI

Magukhoz tértek az énekesmadarak

Örvendetes és meglepő eredménnyel zárult Nagy-Britannia énekesmadár-állományának felmérése, amelyben 600 000 ember vett részt. A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság által januárban harminckettedik alkalommal megrendezett Big Garden Birdwatch (nagy kerti madárles) tanúsága szerint tavaly óta nőtt a kerti madarak száma.

A program során több mint 10,2 millió madarat sikerült megszámlálni egy óra alatt. A sárgafejű királyka észlelései megkétszereződtek, míg az őszapóéi harmadával nőttek. A tavalyi számlálás a 2009-10-es zord tél következtében megcsappant állományt tükrözte - írja a BBC hírportálja.

Az idei esemény előtt tehát jogosan tették fel maguknak a természetvédők a kérdést, hogy vajon hogyan heverték ki az aprócska madarak a tavalyi katasztrofális évet. Szerencsére a szaporodási időszak sikeresnek bizonyult, és a madarak állományai magukhoz tértek - magyarázta a madárles koordinátora, Sarah Kelly. A szakember ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a kemény telek mindenkor megtizedelhetik a madarakat, ezért kiemelten fontos azok téli etetése.
A korábban folyamatosan hanyatló feketerigó - és vörösbegyállományok is stabilizálódni látszanak. A seregélyek észlelései negyedével nőttek tavaly óta, számuk azonban még mindig alulmarad az első, 1979-es madárles során megfigyelthez képest.


A széncinege populáció 12 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest
A széncinege populáció 12 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest


A megfigyelt madarak listájának az élén immáron nyolcadik éve a házi veréb áll, kertenként átlagosan négy észleléssel. Bár állománya tíz százalékos növekedést mutat tavaly óta, ez még mindig 58 százalékkal kevesebb, mint 1979-ben. A széncinege állománya 12, a kékcinegéé 22 százalékkal nőtt az elmúlt évihez képest.

A pompás megjelenésű csonttollút több mint hétezerszer sikerült megfigyelni idén. Ezek a madarak téli vendégek Nagy-Britanniában, Skandináviában költenek. A csonttollú válogatós madár, csakis olyan kertekben bukkan fel, ahol bogyókat talál. A Társaság úgy véli, hogy a csonttollúak számának növekedése azt mutatja, hogy az emberek az élővilágnak megfelelő növényeket ültetnek kertjükbe, majd le is aratják jutalmukat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: