2011-02-17 18:12:04• hírek • MTI/AFP/AP

Mágneses viharok jönnek

Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlési rendszereket - állítják szakemberek, akik szerint az erőteljes napszéltevékenység látványos sarki fényben is megmutatkozik.

"Február 13. óta három jelentős napkitörést volt megfigyelhető, és az ezekből a Föld légkörébe jutó töltött részecskék elsőként Valentin napján okozták az északi fény erősödését" - magyarázta a brit földtani intézet.

Az intenzívebb naptevékenységet követő mágneses viharok a következő 24-48 órában a műholdakban és a távközlési rendszerekben is zavarokat okozhatnak. A Föld magnetoszférájának átmeneti változásával csillagfényes éjszakán akár még Romániából is látható lesz az általában csak a magasabb szélességi körökről megfigyelhető égi jelenség.

A 2006 decembere óta nem tapasztalt erősségű naptevékenység Kínában már zavarokat okozott a rádióadásokban - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hozzátéve, hogy a következő napokban a nagyfeszültségű távvezetékekben és a műholdas kommunikációban is előfordulhatnak átmeneti zavarok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: