2019-12-02 14:03:01• hírek • Közlemény

Maggyűjtés és komposztforgatás – az utolsó őszi munkák a fűszeres kertben

Véget ért a kertészeti szezon a Szatmári Gazdák Egyesületének fűszeres kertjében is, ahol a vetőmagok begyűjtése és a komposzt kezelése volt napirenden az elmúlt hetekben.

A szervezet a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósította meg ezt a projektet, melyhez a területet a Hans Lindner Alapítvány biztosította. Tavasztól kezdődően számos fűszernövényt vetettek, illetve ültettetek, különös tekintettel a hagyományos kiskerti fűszernövényekre: majoránna, szurokfű, háromféle menta, citromfű, többféle paprika, többféle fokhagyma, torma, többféle csombor, tárkony, vörös és sárga hagyma kapott helyet a kertben.

 

Ugyanakkor mustárt, koriandert és – a különösen meleg időjárásra való tekintettel – néhány mediterrán növényt is neveltek, például kitűnően érezte magát a kertben mind a közismert zöld, mind a lila bazsalikom. Az év során tartottak bemutatókat az érdeklődőknek, akik megismerhették a hagyományos, elsősorban a köznép által használt fűszereket, ugyanakkor azt is megtudták, mennyire fontos a helyi körülményekhez adaptálódott tájfajták fenntartása, megőrzése.

A vetőmaggyűjtés kalákában folyt, és mindenki szedhetett magának jövő évi vetnivalót. A komposztforgatást Fülöp Tihamér, a Szatmári Gazdák Egyesületének alelnöke mutatta be, aki arról is beszélt, hogy mennyire fontos a bomló növényi anyag átszellőztetése, hogy valóban komposztálódjon és ne rothadjon az oxigénhiány miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: