2014-08-11 10:21:45• hírek • Szatmár.ro

Magatartásterápia a mindennapokra

A mindennapi élet megpróbáltatásai közepette szinte nincs is olyan személy, aki ne szorulna tanácsra, útmutatásra vagy lelki támaszra.

A probléma- és a segítségkérés nem szégyen, természetesen nem mindegy, hogy kitől kérünk segítséget. Átmeneti mentőöv lehet a család vagy a barátok, de komolyabb probléma esetén ajánlott szakemberhez fordulni. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre népszerűbbek a pszichológusok és a pszichiáterek által alkalmazott módszerek.

Lelki egészségünk egyik legádázabb ellensége a depresszió, aminek leküzdéséhez ajánlott magatartásterápiás módszert igénybe venni. A hivatásos pszichológus a beszélgetés alkalmával igyekszik feltárni-, majd helyreigazítani azokat a téves beállítódásokat, melyből adódóan a velünk megtörtént eseményeket negatívumként könyveljük el. Ebből adódóan az adott élethelyzetnek nem megfelelő válaszreakciót adunk. Leegyszerűsítve ez a kognitív viselkedésterápia lényege. Tény az, hogy sokan nem tudnak viselkedni, és bizonyos élethelyzetekben olyannyira leblokkolnak, hogy nem tudnak a szituációnak megfelelően reagálni.

A magatartásterápia célja, hogy a páciens az életéhez-, az adott helyzethez- és a realitáshoz fűződő negatív hozzáállását saját maga igazítsa helyre. A terapeuta segítségével, a páciens életéből kiragadnak néhány problémát, elemzik azokat, majd kiderítik a nem megfelelő elképzeléseket. Ezáltal a páciens felismeri azokat a lehetőségeket és módszereket, melyek segítségével a későbbiekben segítség nélkül, saját maga is boldogulni tud. Vegyük például a depresszióból való kiutat. Amint azt észleljük, hogy a lelkiállapotunkkal nem stimmel valami, azonnal kérjünk segítséget, ne várjunk a teljes lelki összeomlásig.

Beszéljük meg társunkkal és családtagjainkkal, hogy milyen probléma nyomaszt bennünket. Próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, és kérjünk szakszerű segítséget egy pszichoterapeutától. Ne gondoljuk tévesen azt, hogy pszichológushoz járni ciki vagy luxus. Amerikában minden sztárnak személyes lélekgyógyásza van, válasszunk mi is egy olyan szakembert, aki életünk viharosabb időszakában a segítségünkre van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: