2012-04-16 11:44:58• hírek • mti

Nézeteltérés a pénzügy és a külügy között

Pénzbeli büntetést kaphat Románia, ha nem teszi működőképessé a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának rendszerét - jelentette ki pénteken Cristian Diaconescu román külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott a román kormány azon szándékáról, hogy korlátozza az elkobzott ingatlanok után járó kárpótlás értékét, és megszüntetné az ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását az egykori tulajdonosoknak.
    
A román kormány törvénytervezetet bocsátott közvitára a héten, amely szerint a kárpótlások az új jogszabály szerint nem az ingatlan reális értékének száz százalékát, hanem 15 százalékát tennék ki.
    
Romániát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szólította fel 2010 őszén, hogy változtassa meg a törvénykezését úgy, hogy a román visszaszolgáltatási rendszer váljon működőképessé. Számos román állampolgárságú egykori tulajdonos ugyanis Strasbourgban kereste az igazát, ezért az Európa Tanácsban Románia az egyik olyan tagállam, ahonnan a legtöbb jogi kereset érkezett a strasbourgi bíróságra. 
    
Diaconescu szerint Románia szankcióra számíthat, ha nem rendezi idejében ezt a kérdést, hiszen az Európa Tanács tagállamai már fontolgatják pénzbüntetés életbe léptetését azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek a saját jogrendszerük hiányosságai miatt nehezítik az emberjogi bíróság működését.
    
Bogdan Dragoi román pénzügyminiszter szerint a román állam azért kényszerül a kárpótlások korlátozására, mert nincs pénz azok kifizetésére. Mint mondta, 70 milliárd lejbe (16 milliárd euró) kerülne az államnak a volt tulajdonosok kárpótlása. A pénzügyminiszter szerint azért szüntetnék meg a természetbeni visszaszolgáltatás lehetőségét, hogy ne részesítsék hátrányos megkülönböztetésben a korlátozottan kárpótoltakat azokkal szemben, akik százszázalékos kárpótlásban részesülnének az ingatlan visszaadása révén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: