2014-09-02 14:35:08• hírek • Szatmár.ro

Magas vérnyomás és vérmérséklet

A magas vérnyomás (hipertónia) napjaink egyik legelterjedtebb krónikus népbetegsége.

Számos kockázati tényező létezik, melyek közül a legismertebbek az öröklött családi hajlam, fokozott stressz hatás, túlsúly, túlzott sófogyasztás, magas testzsírszint, mozgásszegény életforma, dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás. Ezen rizikótényezők többek között olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint a vesebetegség, szív- és érrendszeri problémák, nem utolsó sorban pedig vérnyomás emelkedést idéznek elő.

A tünetek meglehetősen széles skálán mozognak: mellkasi fájdalom, fejfájás, fokozott idegesség, szédülés, fáradékonyság, súlyosabb esetben akár látászavar és orrvérzés is előfordul. Annak ellenére, hogy kialakulásának pontos oka ismeretlen, az esetek többségében más betegségekkel karöltve jelentkezik, mint pl. hormon háztartásbeli probléma, kettes típusú cukorbetegség, valamint túlsúly.

A magas vérnyomást leginkább előidéző tényezők közül a mozgásszegény életmódnak, az ásványianyag-hiánynak, a helytelen táplálkozásnak, magas koleszterinszint, a túlzott só- és alkoholfogyasztásnak van a legnagyobb szerepük. Az utóbbi évek kutatásai azt is igazolták, hogy már a mobiltelefon-jelek, valamint a passzív dohányzás is rizikótényezőnek számítanak. Tény az, hogy a sófogyasztás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

A mai generáció hozzávetőleg négyszer annyi sót fogyaszt, mint amennyire a szervezetnek valójában szüksége van. Amennyiben naponta normális mennyiségű sót fogyasztanánk, a fölösleg a vizelettel és izzadás által könnyen kiürülne a szervezetből. Az életkor előrehaladtával a magas vérnyomás olyan szövődményekhez vezet, mint az érszűkület, szívelégtelenség, agyvérzés, a mentális képességek leépülése, lebénulás stb.

A pszichológusok mindössze néhány évtizede kutatják a magas vérnyomás és a vérmérséklet közötti összefüggést. A tanulmányok java részéből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akiket elfojtott agresszivitás, türelmetlenség, túlzott feszültség, bizonyítási vágy és elismerés iránti törekvés hajt, a magas vérnyomás jóval gyakrabban fordul elő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: