2015-07-09 23:56:55• hírek • MTI

Magabiztosan nyert az FTC, kiesett az MTK

Gera Zoltán gólöröme fotó: mti
Gera Zoltán gólöröme fotó: mti

Egyedül az MTK nem jutott tovább az Európa Liga második selejtezőkörébe az érintett magyar és román csapatok közül, miután Újvidéken kikapott a Vojvodinától. A Debrecen elkönnyelműsködte a visszavágót Sutjeska Niksic otthonában, 2-0-ra kikapott, de így is továbbjutott. Az idegenbeli döntetlen után a Ferencváros simán nyert hazai pályán 4-1-re a Go Ahead Eagles ellen, a Botosani pedig hazai 1-1 után Grúziában verte a Chinvalit.

A Debrecen alaposan ráijesztett szurkolóira, Kondás Elemér együttese 2-0-s vereséget szenvedett a montenegrói Sutjeska Niksic otthonában, de hazai háromgólos győzelmének köszönhetően 3-2-es összesítéssel továbblépett.

Az első félidőben a Debrecen mindenféle megerőltetés nélkül tartotta az első mérkőzésen kiharcolt háromgólos előnyét, a közönség egyetlen kapura lövést sem láthatott.

A fordulást követően nem sokkal Ibrahima Sidibe könnyedén eldönthette volna a párharcot, de nagy helyzetben hibázott, a hazaiak pedig nem sokkal később megszerezték a vezetést. A montenegrói együttes lendületbe jött, a Debrecen teljesen "belealudt" a mérkőzésbe, ennek ellenére újra gólt szerezhetett volna, de ezúttal is hibázott Sidibe. Szűk tíz perccel a vége előtt teljesen nyílttá vált az összecsapás, mivel a Niksic büntetővel növelte előnyét. A magyar csapatnak így egészen az utolsó pillanatokig izgulnia kellett, végül sikerült kivívnia a továbbjutást.

A magyar csapat a második fordulóban a lett Skonto lett, amely az ír Saint Patrick's Athletic elleni párharcot nyerte meg.

A Ferencváros hazai pályán rendkívül magabiztosan, 4-1-re legyőzte a holland Go Ahead Eagles együttesét, így 5-2-es összesítéssel bejutott a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójába.  A találkozót zárt kapuk mögött rendezték, mivel a zöld-fehér klubot a tavalyi, Rijeka elleni EL-mérkőzésen történt rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt megbüntette az európai szövetség.

Akárcsak a párharc első felvonásán, ezúttal is rögtön a mérkőzés elején vezetést szerzett a Ferencváros, s most is Gera Zoltán volt eredményes a negyedik percben. Az egy héttel ezelőtti összecsapással ellentétben a zöld-fehérek ezúttal a folytatásban is lendületben maradtak és kihasználták helyzeteiket: Böde Dániel révén már a huszadik percben megduplázták előnyüket, ráadásul Thomas Doll együttese közvetlenül a szünet előtt el is döntötte a továbbjutást, miután Busai Attila továbbította az üres kapuba Roland Lamah átadását.

A fordulást követően csak a különbség maradt az egyetlen kérdés, a 64. percben növelhette volna előnyét a magyar együttes, de Lamah büntetőt rontott.

A fővárosiaknak ezután is volt még néhány lehetősége, ezek közül Haraszti Zsolt az egyik utolsót értékesítve talált a kapuba, a végeredményt pedig a vendégek részéről Deniz Türüc állította be egy szépségdíjas találattal.

A zöld-fehérek a második körben a bosnyák Zeljeznicarral játszanak, amely a máltai Balzant múlta fölül.

Nem sikerült viszont a továbbjutás az MTK-nak, pedig a kék-fehérek már a 3. percben vezetést szereztek a Vojvodina otthonában: baloldalo beadást Strestik fejelt a kapuba.  Az első negyedóra végén azonban egy ritkán látható szabadrúgásgóllal, Hegedüs kapus hathatós közreműködése mellett egyenlített a hazai együttes. A szerbek ezután egyértelműen átvették a mérkőzés irányítását, s a félidő hajrájában másodszor is betaláltak.

A szünet után gyorsan kétgólosra növelte a különbséget a Vojvodina, amely a folytatásban is igyekezett támadófutballt bemutatni, s már a középpályán megállítani az MTK próbálkozásait. A magyar csapat nem tudott fogást találni a szerbek védekezésén, így nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

Gyorsan vezetést szerzett Grúziában a Botosani is, amely egy hete odahaza meglepetésre csak 1-1-es döntetlent ért el a Chinvali ellen. Tbilisziben aztán Dan Roman már a 6. percben vezetést szerzett egy szép 17 méteres lövéssel. Két perccel később kettőre növelhette volna a Botosani előnyét, ám fejese után a labda a kapufán csattant. A folytatásban is támadásban maradtak a moldvaiak, ám sorrendben Martinus, Vasvári, Browne, Ivanovici vagy éppen Plamada kihagyta a lehetőségeket. A szünet előtti, illetve utáni pillanatok is forró jeleneteket hoztak, ám más értelemben. Előbb a 37. percben Kacsavara kapott pirosat egy könyöklésért, majd a 49. minutumban Plamada gyűjtötte be második sárgáját.

Tíz tíz ellen is a Botosani volt támadóbb, Roman a 60. percben egy bal oldali lapos beadás után kettőre növelte csapata előnyét. Öt perccel később Kiloszonia büntetőből csökkentette a hazaiak előnyét, ám Batin újabb három perccel később újra kettőre növelte a román előnyt - és mivel ő és Hadnagy is kihagyta később helyzeteit, így a végeredményt is beállította.

A következő fordulóban a Botosani a magyar válogatott csatár, Nikolics Nemanja csapatával, a lengyel Legia Varsóval találkozik.

Európa Liga első selejtezőkör visszavágó (összesített eredmény):
Sutjeska Niksic - Debrecen 2-0 (2-3)
gólok: Fukui (53.), Bozovics (81., 11-es)

Ferencváros - Go Ahead Eagles 4-1 (5-2)
gólok: Gera (4.), Böde (20.), Busai (45.), Haraszti (89.) illetve Türüc (92.)

Vojvodina - MTK 3-1 (3-1)
gólok: Sztanisavljevics (14.), Mrdakovics (40.) illetve  Strestik (3.)

Chinvali - Botosani 1-3 (2-4)
gólok: Kilaszonia (65., 11-es) illetve Roman (6., 59.), Batin (68.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: