2018-03-26 04:50:26• hírek • Oszkó Viktória

Mága Zoltán elnyerte a szatmáriak szívét

Városunkba látogatott Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész.

Március 25-én délután 16.00 óra után nem sokkal már nem igen lehetett parkolóhelyet találni a Németi Református Templom környékén. Nem is csoda, hiszen rengetegen voltak kíváncsiak a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán jótékonysági koncertjére.


Zsúfolásig megtelt nem csak a templom, hanem a templomkert is: több száz ember sorakozott fel a szabadtéren felállított kivetítő előtt. A 100 Templomi Jótékonysági Koncert-sorozat második szériájának utolsó előtti állomása Erdélyben Szatmárnémeti volt, a művész előtte már több hazai magyarlakta város kisebb-nagyobb közössége előtt is játszott. Ami nagyon megtisztelő lehet mindannyiunk számára: csak pozitív visszajelzést kaptak a szervezők a fellépők részéről.



Mága Zoltán csodálattal beszélt nem csak a Németi templomról, de külön megemlítette a fantasztikus virágcsodákat, amelyekkel a belső tereket díszítették, a templom kiváló akusztikájától pedig el volt ragadtatva.


Jó kedve, kedvessége, elhivatottsága és a zenészei profizmusa mindenkit magával ragadott: nem volt ember a teremben, akinek ne ült volna ki a mosoly az arcára, amikor először megszólalt a hegedű. A közönség hálás volt, és talán ez a legfontosabb: hálás volt azért, hogy a részese lehetett egy olyan eseménynek, ahol szó szerint érezni lehetett a levegőben a szabadságot, amit a zene és a helyi magyar közösség összefogása adhat.



Mága Zoltán jótékonysági koncertjeivel világnézeti és politikai nézetektől függetlenül képes ezreket mozgósítani és összekapcsolni egy jó ügy érdekében, amit a szatmáriak is megtapasztalhattak.


A hegedűművész kisugárzása mindenkire hatott, még a kinti hidegben vacogó nézőket is elérte: Mága Zoltán ugyanis több alkalommal is kiment a templomkertben álldogáló emberekhez, hogy köszöntse őket és játszon nekik személyesen is, ezzel is háláját fejezve ki a részvételért és a segítségért. A látogatók között több CD is kiosztásra került.


A jótékonysági koncertre nem volt kötelezően fizetendő belépő, becsületkasszás rendezvény volt. A Mága Zoltánnal és zenésztársaival töltött délután fő célja – a művészeti élményszerzés mellett – ugyanis az adománygyűjtés volt. Az összefogás jegyében hátrányos helyzetű és bajba jutott társainknak segíthetett minden résztvevő.



Az összeg, amelyet sikerült összegyűjteni megint csak a szatmári emberek nagylelkűségéről és nagy szívéről árulkodik, hiszen nem kevesebb mint 55.000 lej került az urnákba a koncert látogatóinak köszönhetően. Ehhez társult még 3.760 lej, amelyet maga Mága Zoltán ajánlott fel a jó ügy érdekében – ezúton is köszönjük, hogy a fantasztikus zenei élményen kívül még anyagi támogatással is hozzájárult a gyűjtés sikeréhez.


Az adományokat Mága Zoltán ünnepélyes keretek között személyesen adta át az egyesületek képviselőinek. Az összeg egy részét a Gyöngyszem Egyesület kapta, amely az összeggel közösségünk egy ismert és szeretett hölgy tagjának a gyógyulásában segít majd. A másik részét a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent József Rehabilitációs Központja kapta, amely atipikusan fejlődő, fejlődési zavart mutató vagy fogyatékossággal élő, 0-7 éves korú gyermekek számára biztosít komplex koragyermekkori intervenciós szolgáltatásokat. Az adományokból befolyt összeg harmadik részét Nt. Sipos Miklós esperenek adták át, hogy továbbadhassa egy komoly egészségügyi gondokkal küzdő betegnek.


„Az erdélyi magyarok megmutatták, ha baj van, ha segítségre van szükség, az itteni emberek össze tudnak fogni, és együtt hegyeket tudnak megmozgatni” – mondta Mága Zoltán. 


A művész, hogy mindig emlékezzen Szatmárnémetire, a Németi templomra és az itteni emberekre, ajándékba kapott egy képet, amire ha ránéz, mindig eszébe juthat majd az élmény, amit itt szerzett nekünk, és kapott tőlünk, a közönségtől. Az ajándékot Major Melinda, az RMDSZ Megyei Nőszervezetének elnöke és egyben a rendezvény szervezője adta át Mága Zoltánnak, aki megígérte, visszatér még hozzánk, mert felejthetetlen élményekkel gazdagodott. 



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: