2009-07-06 15:56:15• hírek • MTI/Reuters/APA

Maffiózók készültek a parlamentbe

Nem jutott be a bolgár törvényhozásba az az öt bűnöző, aki a mentelmi jog reményében indult képviselőjelöltként a vasárnapi választásokon - derült ki a hétfőn közzétett eredményekből.

A bírósági tárgyalásukra váró gyanúsítottak a bolgár jogrend kiskapuit kihasználva regisztráltatták magukat jelöltként, és ezzel elérték, hogy szabadlábra helyezzék őket és átmenetileg mentességet kapjanak a bűnvádi eljárás alól. Ha mandátumot szereztek volna, azzal együtt tartós mentelmi jogot is biztosítottak volna maguknak.

A bűnözők indulása a választáson nemcsak a bolgár közvéleményt, de az Európai Uniót (EU) is sokkolta. Brüsszel éppen tavaly büntette meg a balkáni országot amiatt, mert hiányolta az erőteljes fellépést a bűnözéssel és az elharapózott korrupcióval szemben. Az EU elégedetlensége több mint félmilliárd eurós támogatás befagyasztásába került Bulgáriának.

Az eredmények csaknem teljes ismeretében biztosra vehető, hogy az öt gonosztevő egyikéből sem lesz képviselő. A "Galev-fivérek" néven ismert híres-hírhedt maffiafőnökök, Plamen Galev és Angel Hrisztov is megtapasztalhatta, hogy a szabad választásoknak is megvannak a maguk korlátai: a parlamenti mandátumról és a szabadságról szőtt álmuk szertefoszlott. Az alvilági "fivéreket" tavaly októberben helyezték vizsgálati fogságba, miután az ügyészség bűnszövetkezet alakításával, védelmi pénzek zsarolásával és hasonló bűncselekményekkel gyanúsította meg a Dupnica városát évek óta uraló két egykori rendőrt.

Nikolaj Kokinov szófiai ügyész úgy nyilatkozott, hogy a bűnözők elleni eljárások hamarosan folytatódnak, de Galev és Hrisztov szabadlábon védekezhet. A maffiavezéreket ugyanis óvadék ellenében engedték ki az őrizetből azután, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vétették magukat, ezért csak az óvadékra vonatkozó előírások megszegése miatt kerülhetnének vissza a fogdába.

A választásokon fölényes győzelmet arató ellenzéki jobbközép GERB párt valószínűleg annak köszönheti eredményét, hogy alapítója és erős embere, Bojko Boriszov szófiai polgármester megígérte: leszámol a szervezett alvilággal és a magas szintekig terjedő korrupcióval.

A bolgár média szerint a vasárnapi választások sem voltak mentesek a csalásoktól. A hatóságoknak feltűnt, hogy egy és ugyanazon lakcím alatt összesen 1000 ember jelentkezett be és akarta leadni voksát. A megjelölt címen azonban csak egy rég elhagyott, düledező házat találtak. Kardzsali térségéből, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) "török párt" fellegvárából pedig olyan hírek érkeztek, hogy a választók szavazási kedvét báránysülttel és női fehérneműk osztogatásával fokozták.


A maffiózók a parlamenti hellyel akarták megúszni a büntetést
A maffiózók a parlamenti hellyel akarták megúszni a büntetést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: