2011-08-12 11:53:04• hírek • Szatmár.ro

Madridba mennek az Ifjúsági Világtalálkozóra

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót az idén boldoggá avatott II. János Pál pápa 1984-ben hívta életre, amikor virágvasárnapra Rómába hívta a fiatalokat, hogy egy egyszerinek tervezett esemény keretében közösen ünnepeljék a megváltás évének lezárását. A fiatalok lelkesedése és a résztvevők nagy száma miatt a pápa 1985-ben egy újabb találkozóra hívta a világ ifjúságát, majd hivatalos úton is kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó megünneplését.

Elindult Madridba a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye negyven fiatalja, hogy ott részt vegyen a Ifjúsági Világtalálkozón.

Augusztus 11-én csütörtökön este hét órától szentmisén vett részt a Székesegyházban az a negyven fiatal, akik öt kísérővel részt vesznek majd a madridi ifjúsági világtalálkozón. Az útra kelést közvetlenül megelőző szentmise keretében prédikációjában Ft. Lapka József ifjúsági és ministránslelkész a tanúságtétel öröméről beszélt: „Nemsokára közösen útnak indulunk, hogy részt vegyünk azon a világtalálkozón, amelyet annak idején II. János Pál pápa akart. Azóta már több év eltelt és a fiatalok minden három, vagy négy évben összegyűlnek a világ különböző pontjain, hogy közösen tanúságot tegyenek arról: Krisztus emberré lett, a mi hitünk egy örömhír. Öröm, amelyben igenis jól érezzük magunkat akár fiatalként, idősként, vagy betegként. Örömhír, mert erőt és bátorságot ad, mert nagyon sokszor Krisztus szeretete felénk siet pont abban a pillanatban, amikor leginkább szükségünk van rá."

A fiatalok a szentmise végén áldásban részesültek, majd buszra szálltak, hogy elinduljanak Madrid felé.
Pénteken már a passaui testvéregyházmegyében lesznek, ahol találkoznak az ottani ifjúsági csoport képviselőivel és megtekintik a város nevezetességeit, szombaton pedig Taizé-be érkeznek - csatlakozva az ottani közösség programjaihoz készülnek lelkileg a találkozóra.

Vasárnapi továbbindulással hétfőn érnek végül Madridba, ahol kedden részt vesznek a nyitószentmisén, szerdától reggeli katekéziseken, szentmiséken, kulturális programokon és egyéb, a találkozóval kapcsolatos főbb programokon. Csütörtökön köszöntik a Szentatyát, pénteken Madrid utcáin járják a Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő keresztutat, szombat este együtt virrasztanak a XVI. Benedek pápával, majd vasárnap az általa pontifikált szentmisén vesznek részt. Egyhetes ott tartózkodás után 21-én indulnak haza, de hétfőn este még Torinóban eleget tesznek egy közösség meghívásának, megtekintik a várost és Don Bosco templomát, kedden Verona városában sétálnak, estére a partneregyházmegyének számító Innsbruckba érnek, másnap pedig Szatmárnémeti felé veszik az útirányt. A számítások szerint csütörtökön érkezik haza a negyven fiatal, akik az egyházmegye húsz plébániájáról gyűltek egybe és a Püspökség Ifjúsági Irodájának szervezésében jutnak el az Ifjúsági Világtalálkozóra.

A Madridba induló fiatalok csoportja

Ahogy Bontó Gabriella és Csiszár Lóránt ifjúsági referensektől megtudtuk, a fiatalok plébánosi ajánlással jelentkezhettek az útra, melyen indulástól érkezésig öt kísérő vigyáz majd a biztonságukra, zavartalan lelki töltekezésükre. Mint elmondták, a találkozó egyik legfőbb célja, hogy a résztvevők találkozzanak más tanúságtevő fiatalokkal, egymást bátorítva kerüljenek közelebb Krisztushoz, a közös ima, elmélkedések és szentmisék által erősödjenek a hitben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: