2010-09-11 11:06:24• hírek • Szatmár.ro

Madi néni levese és nyelv különleges mártásban

A mai menüt Balaji Alexandru (Sanyi bácsi) nevű kedves olvasónk küldte be, jutalma három kilogramm kitűnő minőségű Hutton száraztészta.

Madi néni levese

Hozzávalók:


3-4 db. sárgarépa és fehérrépa, 1 kg csont, kevés zsír, liszt, 2 dkg szalonna, petrezselyemzöldje, pirospaprika bazsalikom és bazsalikomvirág, só, pirospaprika, tejföl.

Elkészítés:


A csontot és zöldségeket feltesszük főni, annyi vízben amennyi levest akarunk. Felforraljuk, lehabozzuk, kb 25-35 percig főzzük.Közben barna rántást készítünk  kevés zsíron a lisztet megbarnítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát petrezselyemzöldet és a kockára vágott szalonnát, ha a szalonna üvegesre pirult hozzáadjuk a pirospaprikát. Kevés vízzel felöntve a levesbe tesszük. Amikor elkezd főni, beletesszük a bazsalikomfüvet és lehet bazsalikomvirágot is. Tálaláskor a tányérokba 1-2 kanál tejfolt teszünk.

Nyelv  különleges mártásban

Hozzávalók:

1 nagyobb db. marhanyelv, 10-15 dkg füstölt szalonna, 2-3 db sárgarépa, szegfűbors, 1 kg csont, kevés liszt,  vörösbor, 5-7 dkg mandula.  

Elkészítés:

A nyelvet sós vízbe puhára főzzük,bőrét lehúzzuk. A füstölt szalonnát felszeleteljük, a megtisztított kockára vágott sárgarépát és vöröshagymát hozzáadjuk.Szegfűborssal ízesítjük és a jól megmosott csontokat is hozzáadjuk. A szegfűbors különleges ízt kölcsönöz neki, ezért intenzív íze miatt ízlés szerint használjuk. Pároljuk amíg szépen megbarnul, a csontokat kiszedjük és lisztet szórunk bele (1pupos kanál), tovább barnítjuk ,1 deci vörösborral felengedjük, hozzáadjuk a mandulát és jól lefőzzük. A nyelvet kockára vágjuk, a mártást jól átpasszírozzuk.Tálalás előtt a nyelvet mandulával megtűzdeljük és a mártással leöntjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: