2015-04-10 17:29:49• hírek • Kocsis Zoltán

Védjük az ürgét a kerecsensólyom és a parlagi sas érdekében!

Az európai szalakóta védelmét célzó projekt után a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség csütörtökön egy újabb fajvédelmi programot indított útnak - ezúttal egy rendhagyó helyszínen és nem mindennapi körülmények között megtartott sajtótájékoztatón. Szaniszlón nem sajtómunkások, hanem helyi iskolások előtt mutatta be Békéssy Erzsébet igazgatónő és az ügynökség munkatársai „A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas zsákmányforrások biztosítása a Kárpát-medencében" elnevezésű projektet.

A program összköltségvetése 2,88 millió euró, amiből az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása 2,16 millió euró. Célja, Szatmár megyében legalábbis, hogy védje, megnövelje és genetikailag felfrissítse az Ér-völgyi ürgék populációját.

A kerecsensólyom és a parlagi sas nemzetközi szinten is veszélyeztetett faj, védelme a LIFE-Natura természetvédelmi program egyik legfontosabb prioritásai közé tartozik. Az Európai Unió anyagi támogatásának köszönhetően számuk Európában az elmúlt években végre nőni kezdett - világviszonylatban azonban sajnálatos módon továbbra is csökken.

Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a mezőgazdálkodás intenzívebbé válását, valamint a különböző gyomirtók és mérgek használatát követően drasztikusan lecsökkent a táplálékukat jelentő rágcsálók, így az ürge, a hörcsög, a csíkos szöcskeegér, a földikutya valamint a mezei nyúl száma.

A Felső-Hanság Nemzeti Park vezetésével, valamint több magyarországi természetvédelmi szervezet és egyesület közreműködésével meghirdetett fajvédelmi program során a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Milvus Madár-és Természetvédelmi Egyesület négy nyugat-erdélyi megyében, Szatmár mellett Bihar, Temes és Arad megyékben igyekszik tenni ezen rágcsálók, rajtuk keresztül pedig a kerecsensólyom és a parlagi sas védelméért. Szatmár megyében, elsősorban a Nyírségben és az Ér-völgyében az ürgék védelme élvez prioritást.

Az ürge a 80-as években még az egyik legveszélyesebb mezőgazdasági kártevőként volt számon tartva, napjainkra viszont Románia egyik legveszélyeztetettebb védett rágcsálója lett. Egyedszáma csökkenésének egyik legfontosabb oka a hagyományos legelők, kaszálók területének visszaszorítása, a legelésző háziállatok számának csökkenése.

A csütörtökön Szaniszlón bemutatott program keretein belül a szakemberek első lépésben igyekeznek felmérni az ürgék már meglévő populációját. A következő lépésként 2000 egyed betelepítésével próbálják megnövelni, egyben genetikailag megfrissíteni a jelenlegi populációt. A megvalósítás érdekében a tervek között szerepel földterületek megvásárlása és bérbevétele is.

A csütörtök délután Szaniszlón megtartott programnyitón a helyi gyerekek meglepően és biztatóan érdeklődőknek, aktívaknak bizonyultak. A bemutató után ráadásul kimehettek a szabadba is, ahol szakemberek segítségével és távcsövek alkalmazásával megpróbálhatták megfigyelni az ürgéket is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: