2017-05-09 08:47:44• hírek • MTI

Macron: optimista egy elbizonytalanodott országban

Emmanuel Macron három évvel ezelőtt a párizsi politikai társaságon kívül teljesen ismeretlen volt. Most a francia történelem legfiatalabb elnöke lesz, 39 évével az Élysée-palota főnöke. Egyesek "francia Obamának" nevezik az előző amerikai elnökre utalva. Macron ugyanolyan bizakodó, mint volt Barack Obama a választási kampányában használt szlogenjével: Yes, we can (Igen, képesek vagyunk rá) - írja a dpa.

"Vissza fogjuk adni Franciaországnak az optimizmusát" - kiáltotta oda híveinek, pozitív hangon egy elbizonytalanodott ország számára. Macron a megkérgesedett francia politika megújítását ígéri. A hatalom régi folyosóin a lehető legjobban kiismeri magát. Az észak-franciaországi Amiens-ben született Macron a jezsuiták iskolájába járt, majd a köztársaság káderképzőibe: az ENA elitiskolába, ami megnyitja az ajtókat a kilátásokkal kecsegtető közigazgatási karrier előtt. Macron később váltott: a Rothschildnál lett jól megfizetett beruházási bankár.

2012-ben Francois Hollande szocialista elnök tanácsadója, két évvel később gazdasági miniszter. A karizmatikus Macron csakhamar a kormány új csillaga lett.

Szerelmi története most 64 éves feleségével, Brigitte-tel megmozgatta a médiumok fantáziáját. A pár Macron iskolájának színjátszó csoportjában talált egymásra. Macron diák volt, Brigitte tanárnő, s már három gyermek anyja. Az egyik televíziós adó előásott egy videót az akkori előadásról, amelyben Macron madárijesztőt játszott. Macron azt mondja, kapcsolatuk arra tanította meg őket, hogy ne engedjenek a konformista nyomásnak.

Macron mindig feltűnt a kormány tétova reformkurzusának bírálatával. Liberális állásfoglalásai számos baloldalit felbosszantottak, akik ökölbe szorított kézzel, de mégis rá szavaztak. Macron a múlt nyáron szakított Hollande-dal és visszavonult, ami lépés volt az ismeretlenbe. Csak hónapokkal korábban alapította meg mozgalmát, az En Marche-t (Indulás!), nevének kezdőbetűivel.

Macron hasznot húzott Hollande népszerűtlenségéből, a baloldal vitáiból, a konzervatív jelölt, Francois Fillon nepotista ügyeiből. Hirtelen ő lett a favorit. A hagyományos pártokat mellőző jelöltségével felforgatta a francia politikai tájképet. Most Macronnak be kell váltania azt az ígéretét, hogy Franciaországot az Európa-párti, a "se nem jobb, se nem bal" kurzussal  kivezeti a válságból. Ehhez parlamenti többségre van szüksége, de ezt a parlamentet még meg is kell választani. Nem szabad elfelejtenie, hogy a franciák egy jelentős részét még meg kell nyernie, mert sokak szemében a rá adott szavazat nem programjának szólt, hanem Le Pen ellen irányult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: