2017-08-25 09:00:55• hírek • Gazda Árpád

Macron: Romániának és Bulgáriának Schengenben a helye

Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez - jelentette ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön Bukarestben, miután egyebek között az Európai Unió reformjáról és Romániának a schengeni térséghez történő csatlakozásáról tárgyalt Klaus Iohannis román államfővel.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök kijelentette: Romániának és Franciaországnak együtt kell fejlődnie az egész Európa hasznára. Az elnök ugyanakkor az azonos értékeket valló Európai Unió kialakításának a szükségességét hangsúlyozta.
    
Kijelentette: nem lett biztonságosabb a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet azáltal, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott hozzá. Szerinte az Európai Unió egyes tagállamainak a félelmei ahhoz kapcsolódtak, hogy Románia és Bulgária felvétele növeli az ellenőrizetlen bevándorlás kockázatát. "Románia és Bulgária Schengenen kívül van, de a migránsok mégis bejöttek. (...) Az hogy Románia és Bulgária Schengenen kívül van, semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térség országait" - állapította meg Emmanuel Macron.
    
Hozzátette azonban, hogy a határellenőrzésre, a menedékjogra és a bevándorlók befogadására vonatkozó valamennyi szabályt újra kell gondolni az EU-ban, ezek a szabályozások ugyanis csődöt vallottak. Azt is megjegyezte, hogy az ezekről folyó elodázhatatlan tárgyalásokba Romániát is bevonná. Úgy vélte, Bukarestnek a már megreformált rendszerhez kellene csatlakoznia.
    
Emmanuel Macron biztosnak mondta, hogy az év végéig sikerül megállapodni a kiküldött munkavállalókról szóló európai uniós jogszabály módosításáról. Kijelentette: a direktíva módosítása révén korlátozni kell a munkavállalók másik országba történő kiküldésének az időtartamát, és biztosítani kell, hogy egy-egy országban ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizessék a kiküldött munkaerőnek, mint a hazainak.
    
Emmanuel Macron gratulált Klaus Iohannis román elnöknek azért az igyekezetéért, hogy együtt dolgozzanak ezen a területen.
    
Úgy vélte: a román fuvarozók félreértették a törekvését, amikor ellenük irányuló lépésként értelmezték a kezdeményezést. Szerinte a javasolt szabályozás csupán azt a gyakorlatot iktatná ki, hogy francia szállítók román sofőröket alkalmazzanak, és romániai béreket fizessenek számukra. Úgy vélte, ez "szociális dömping", és ellene szól az Európai Unió elveinek.
    
A témával kapcsolatban Klaus Iohannis román elnök a "szociális dömping" kiküszöbölésére tett francia törekvést is legitimnek tartotta, de a román munkavállalók azon igyekezetét is, hogy Franciaországban dolgozzanak. Úgy vélte, szakértők további munkájára van szükség ahhoz, hogy a vitatott EU-direktívát jobbá tegyék.
   
 "Méltányos megoldást akarunk mindenki számára. (.) A szállításban olyan szabályozás kell, amelyik kiiktatja azokat, akik a fejlettség különbözőségével spekulálnak" - jelentette ki a román elnök.
    
Klaus Iohannis nyomatékosította: tíz évvel az EU-csatlakozás után Románia ma az unió felnőtt államának számít, és "az EU újjáalapító állama akar lenni". Hozzátette: szorosabb együttműködést szeretne a két ország között, különös tekintettel az európai projekt megszilárdítására, akár újbóli meghatározására, mert ehhez mindkét ország ragaszkodik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: