2013-02-24 10:43:48• hírek • MTI

Ma osztják ki az Oscar-díjakat

Nyolcvanötödik alkalommal osztják ki az Oscar-díjakat ma Los Angelesben, a legrangosabb hollywoodi elismerés idei legnagyobb esélyese a Lincoln című film, Steven Spielberg történelmi tablója, amelyet 12 kategóriában jelöltek az amerikai filmakadémia tagjai.

Tizenegy kategóriában érdekelt Ang Lee háromdimenziós munkája, a Pi élete. A nagy esélyesek között szerepel A nyomorultak című musical, Az Argo-akció című politikai krimi és a szintén politikai témájú Zero Dark Thirty - A bin Laden-hajsza, valamint a Szerelem című dráma. Utóbbi a legjobb idegen nyelvű film kategória legfőbb esélyese, de elnyerheti a legjobb alkotásnak járó szobrot is. A film rendezőjét, Michael Hanekét jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra, csakúgy mint Steven Spielberget, Ang Leet, illetve David O. Russellt a Napos oldalért és Benh Zeitlint A messzi dél vadjaiért.

Harmadik Oscar-díját nyerheti Daniel Day-Lewis, akit ezúttal a Lincoln című film címszerepéért jelöltek a legjobb férfi főszereplők között, és Oscar-díjas lehet a 86. születésnapját éppen ma ünneplő Emmanuelle Riva, aki a Szerelem női főszereplőjeként reménykedhet a díjban.

Érdekesség, hogy a legjobb férfi mellékszereplők között jelölt színészek - Christoph Waltz, Philip Seymour Hoffman, Robert De Niro, Alan Arkin és Tommy Lee Jones - korábban már mind elnyerték az Oscart. Először díjazhatnak az akadémia tagjai palesztin filmest - Emad Burnat 5 Broken Cameras című alkotása a legjobb egészestés dokumentumfilmek között van versenyben - és először nyerhet afgán film is a Buzkashi Boys című rövidfilm révén.
A ceremóniát a Dolby Színházban tartják, a házigazda Seth MacFarlane lesz.

A gálán fellép Barbra Streisand, Adele és Norah Jones is, a díjakat mások mellett Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Meryl Streep és Christopher Plummer adja át. A díjátadót hozzávetőleg 200 országban sugározzák a televíziók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: