2015-10-06 15:58:49• hírek • Kocsis Zoltán

Ma másként kell hősnek lenni

A keddi déli nagyszünetben az Aradon vértanúhalált halt honvéd tábornokokra emlékeztek a Hám János Római Katolikus Líceum diákjai az iskola dísztermében.

Csapó-Ilyés Attila aligazgató előbb Gordán Dalma XI. B osztályos tanulónak adott szót, aki Juhász Gyula Himnusz az emberhez című versét szavalta el. Ezt követően Gnándt Zoltán történelemtanár, szaktanfelügyelő beszélt az 1849. október 6-i kivégzések történelmi előzményeiről, fontosságáról, üzenetéről.

Gnándt szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyértelműen sikertörténet, hisz a magyarok sikeresen hoztak létre saját kormányt és sikeresen hoztak saját törvényeket. Nem utolsó sorban pedig a honvédség sikeresen harcolt hónapokon keresztül a számbéli és technikai fölényben lévő Habsburg seregekkel. A fegyvert nem is az osztrákok, hanem az azok megsegítésére beavatkozó oroszok előtt tették le Világosnál.

Az osztrákok megtorlása pedig nem maradt el. 1849. október 6-án, Aradon golyó általi halállal kivégezték Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos és Schweidel József honvéd tábornokokat, míg Aulich Lajos, Damjanich János, Knezić Károly, Láhner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokokat felakasztották. Ugyanazon a napon Pesten agyonlőtték Batthyány Lajos miniszterelnököt is, míg Aradon a következő négy hónapban kivégezték Ormai Norbert és Kazinczy Lajos (Kazinczy Ferenc nyelvújító fia) ezredest, valamint az osztrák Ludwig Hauk alezredest.

A szabadságharc utáni megtorlások során hozzávetőleg 500 halálos ítéletet hoztak, és mintegy 110-et hajtottak végre.

„Ezek a hősök életüket adták. Nekünk ma nem kell meghalnunk. Másként kell hősöknek lennünk. Diákként például azzal, hogy mindig a jó példát követjük", zárta szavait Gnándt.

Zárásként a dísztermet megtöltő emlékezők elénekelték nemzeti Himnuszunkat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: