2010-03-17 16:39:32• hírek • Tóth Klarissz

Mi- és honnan kerül a húsvéti asztalra?

Elindult a visszaszámlálás, még két hét és itt a Húsvét. A hagyományos húsvéti terülj-terülj asztalkám finomságait manapság egyre nehezebb vidéki-, bió környezetből beszerezni.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a húsvéti bárányt, sonkát, tojást, kalácsot, bort és pálinkát vidéki rokonaiktól, ismerőseiktől szerezhetik be. A kevésbé szerencséseknek marad a piaci és a szupermarketos bevásárlás. A kérdés mindössze az: honnan származnak a termékek? A tudatos vásárlásnak különösen ünnepek időszakában van nagyobb jelentősége. Nem mindegy ugyanis, hogy a gazdasági válság közepette mennyi pénzt költünk, milyen termékeket vásárolunk és azokat honnan szerezzük be. Piac kontra szupermarket!?

A szatmári fogyasztók által megvásárolt élelmiszerek mintegy 70 százaléka importárú

Húsvét alkalmával Romániában összességében közel 150 millió tojás, 7 millió kalács és 3 millió bárány kerül az ország lakosainak asztalára. A tradicionális húsvéti menü elképzelhetetlen bárányhús, sonka, tojás és kalács nélkül. Az EU-ban, Románia Franciaországgal, Angliával, Görögországgal és Spanyolországgal nagyjából azonos szintű juhállománnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy legalább a húsvéti bárányhúst nem kell importálnunk. Tény az, hogy a tavalyi év azonos időszakában helyi szinten a tenyésztők a megyében nevelt bárányokat árulták, idén azonban már a bevásárlóközpontokban is könnyen hozzájuthatunk bárányhúshoz, amit elsősorban Bulgáriából importálnak. A bárányhús ára várhatóan 12-16 lej/kg között fog mozogni. A kereslet egyelőre meglehetősen alacsony, nagyobb érdeklődésre Húsvét előtt néhány nappal lehet számítani. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a belföldi juhhúsfogyasztás minimális, vagyis húsvétkor egyre kevesebb családban kerül bárányhúsból készült étel az asztalra.


A bárányhús ára várhatóan 12-16 lej/kg között fog mozogni


Tojás, nem szabadon kapirgáló tyúktól

Húsvét előtt szinte minden élelmiszernél áremelésre számíthatunk, nincs ez másként a tojások eladási áránál sem. A kereskedők a következő héttől a forgalom növekedésére számítanak, de a tojásvásárlási rohamot csak másfél hét múlva várják. A gazdasági válság ellenére a tojások tekintetében továbbra is tartós a kereslet. Annak ellenére, hogy a romániai tojásforgalmazók állítása szerint Húsvét előtt nem emelik a tojások árát, az előző évek egyéni tapasztalatai mégis azt mutatják, hogy néhány bani drágulásra mégis számítani kell. Természetesen minőség és ár tekintetében az sem mindegy, hogy nagyüzemi vagy háztáji tojásról van szó. A meglehetősen magas kereslet és fogyasztás miatt Románia a tavalyi év folyamán összességében 250 millió tojást importált Lengyelországból, Magyarországról és Litvániából.


Nem mindegy, hogy nagyüzemi vagy háztáji tojásról van szó


A zöldség sem onnan van, ahonnan gondoljuk

A bevásárlóközpontokban ebben az időszakban kapható zöldségek többsége is külföldről származik. Így a hagymát Ausztriából, Hollandiából, Németországból és Olaszországból importáljuk, a fokhagymát pedig Hollandiából és Kínából. A paradicsomot Törökországból, Bulgáriából, Szíriából vagy Olaszországból, míg a sárgarépát Törökországból, Hollandiából, Ausztriából és Lengyelországból.

Egyre kevesebb háziasszony süt otthon kalácsot

Manapság már a süteményeket is beszerezhetjük a szupermarketekből, ami ízvilágban meg sem közelíti a nagymama készítette kalács ízét. A húsvéti asztalra az ország lakosságának közel 80 százaléka tesz kalácsot, ezt bizonyítják a tavalyi adatok is, amikoris közel 7 millió romániai állampolgár vásárolt fonott kalácsot.

A legnépszerűbb továbbra is a sonka

Olcsó húsnak híg a leve, szoktuk gyakran hangoztatni. Nincs ez másként a sonkával sem. Az olcsó sonkának vajmi kevés köze van távoli rokonához, a füstölt „házi sonkához". Az üzletekben ugyanis leginkább kötözött főtt sonkát, félnyers-, hőkezelt sonkát vásárolhatunk, aminek 50 százaléka hús, a többi pedig adalékanyag, nem húseredetű fehérje (pl.szója), magas sótartalom és pác.

Lényeges, hogy bármilyen termék vásárlása előtt ellenőrizzük annak szavatossági idejét és törekedjünk a tudatos vásárlásra. A csalódás és a fölösleges pénzkidobás helyett, az ünnepi asztalra való húsvéti finomságokat ajánlott kisebb hentesüzletekből, a piacról vagy vidéki környezetből beszerezni!


Az olcsó sonkának vajmi kevés köze van távoli rokonához, a füstölt „házi sonkához”


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: