2008-06-18 12:59:45• hírek • Szatmar.ro

Minimum party idén is

 A Hargita megyei Kászonaltízen ebben az évben is megszervezik a XIII. Minimum Party alkotótábort.

Téridény címmel 13. alkalommal rendezik meg a 2008. július 30 - augusztus 10 között a Minimum Party néven ismert alkotótábort a Hargita megyei Kászonaltízen. A rendezvény keretében A tér a művészetekben címmel szakmai fórumot is szerveznek.

 

A tábor kezdetén, július 31-én este 9 órától a zene műhely vezetője, a franciaországi okcitán muzsikus, Miquèu Montanaro, híres dob-furulyás tart tábornyitó koncertet.

A tábor műhelyei:

Vizuális művészet műhely, vezeti: Szacsvay Pál (Budapest, Magyarország)

A vizuális művészet műhely teljesen nyitott és bővíthető műfaji és mediális alapokon működő alkotói közösségnek ad teret (és időt) egy kísérleti alkotói munkához. Hozzatok magatokkal minden olyan hagyományos és új keletű technikai eszközt, amivel úgy gondoljátok, hogy a teret meg tudjátok jeleníteni, szegmenseit ki tudjátok jelölni, fel tudjátok szabdalni, és össze tudjátok rakni másképpen.

Zeneműhely, vezeti: Miquèu Montanaro (Franciaország)

Montanaro az etnikai ihletésű szabad zenélés európai vándora. Zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. A zeneműhelyben együttzenélésre hív minden kísérletezésre fogékony zenészt, együtt muzsikálnak a tájjal, a patakkal, a fákkal, mindennel, ami a helyszínen található. A műhelyben résztvevő zenészek munkáját az erdő inspirálja.

Muzsikájukból egy válogatást a közös munka végén CD-re rögzítenek.

A műhelyben improvizáció, népzene és kortárs zene ötvözetével kísérleteznek hangszeres és énekelt anyaggal. Ezen kívül nagy jelentősége lesz egymás játékának meghallgatásának és a közös lélegzésnek.

Fotóműhely, vezeti: Mosberger Róbert (Mór, Magyarország)

A digitális fotózás korában a szinte már-már feledett képvilágot elevenítenek fel a résztvevők, akik saját készítésű, egyszerű fényképező eszközzel fedezik fel újra a fényképezés művészetét. A műhely keretében nézőkamerákat, különböző lyukkamerákat készítenek, továbbá elsajátítják a fotógramm, illetve a cianotípia már-már elfeledett technikáit. Felállítják Mosberger Róbert utazó laboratóriumát is, azt a sátor-laboratóriumot, amely sok fesztiválon szerepelt már nagy sikerrel. A Camera Obscura laboratórium egy izgalmas megfigyelő-, szemléltető eszköz, de akár óriási fényképezőgép és fotólabor is lehet.

Film-téridény 13, vezeti: Szabó Károly (Székelyudvarhely)

Az einsteini relativitáselmélettől a különböző tér-idő elméleteken keresztül eljutunk a filmbeli tér idő egységhez, amelyet a montázs segítségével tudunk megteremteni. Jelen esetben a negyedik dimenziót egy avantgárd drámán keresztül szeretnénk feldolgozni, nevezetesen Alfred Jarry: Übü Király című „szaharr”-vígjátéka. Az abszurd-logika, a jelképes díszlet, az akasztófahumor, a realista igényekről való lemondás, igazán alkalmassá teszi a kászoni helyszínen való munkára. Erre a közös munkára várok minél több alkotót, rendezői, operatőri, vágói, színészi, díszlet és jelmezkészítői és mindenféle kapcsolódó faladatra.
 

Mozgásszínház műhely, vezeti: Ishii Junya (Tokió, Japán)

Fák, talaj, növények, rovarok, állatok és patakvíz léteznek együtt az erdőben. Nem tartoznak senkihez, nemzet, vallás vagy filozófia nem ura, vezetője ennek a világnak. Kezdetben az ember is ehhez a rendszerhez tartozott, félt a természettől, de tisztelte is azt. Adtak és vettek, merítettek ebből a világból. A táncos a térnek táncolt és tér táncolt neki. Csak test légy, és általa gondolkodj – ez lesz a műhelyünk célja. Ebben a műhelyben a testedet a tér fogja tanítani. Kérdések merülnek fel majd benned. Ezek a kérdések lesznek a kincsed. Párok és csoportok dolgoznak majd együtt, így megoszthatod majd másokkal is a kincseket, amit magadban találtál. És ez a műhely nemcsak a Táncosnak vagy a Színésznek szól, hanem mindenkinek, aki meg szeretné tapasztalni saját testét – az erdőben.

Élboly, Szabó Attila, Molnár István és Vranyecz Artúr örömszínháza.

Az idén sitcom-ot (szituációs komédiát) helyeztek kilátásba, öt-hat epizóddal, amit közönség előtt forgatnának, és amelyet utóbb – zárónapon – egyvégtében meg lehet majd nézni.

Filozófia műhely, vezeti: Pálfalusi Zsolt (Budapest)

A filozófiai műhelyben két alapszöveget veszünk elő:

1/ M. Heidegger: A művészet és a tér

2/ G. Deleuze: A sima és a barázdált

Mindkét szöveg kitűnő alkalom arra, hogy elmélyedjünk a tábor mottójául választott szlogen értelmében. A szeminárium a filozófusok által feszegetett tér problémájába enged betekintést, melyhez nem a makro fizika által ismert tér gondolatát veszi alapul, hanem a művészet által ismert teret, melynek számot kell vetnie a „lélek”, az „egzisztencia”, a „szellem” helyével, illetve azok művészi tériesülésének problémájával.

Kézműves műhely, vezeti: Csergő Melinda (Gyergyószárhegy)

Hogyan lehet a teret kisajátítani? Mennyire lehet szimbolikussá tenni? Hogyan lehetséges teret tárgyakra vetíteni és különböző variációkat létrehozni, mindezt olyan alapanyagok segítségével, mint a gyapjú, a fonal, a fa és a fém? Ezekkel a technikákkal kísérletezhetünk, mivel a tábor többek között arra ad lehetőséget, hogy valóban az önmagunk elképzelései szerint alkossunk, és olyan tárgyakkal díszítsük környezetünket, melyek méltán alkotóelemei a térhez való viszonyunknak.

Részletek és bejelentkezés a www.minimumparty.org honlapon.

Szatmár.ro 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: