2011-04-12 15:25:04• hírek • Szatmár.ro

MADISZ húsvétváró a hétvégén

A Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) 2010. április 17.-én, délután 4 órától szervezni meg a „ XI. Húsvéti Ünnepváró" elnevezésű rendezvényét a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

A Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) 20 éves tevékenysége alatt igyekezett tartalmas időtöltéssel szolgálni az ifjúság (fiatalok és gyermekek) számára. A gyermek rendezvényeink által, a gyermekeket sikerült a mozgalmi élet színterére vinni.

A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. A népi hitvilágban a Húsvét az újjászületést, a feltámadást, a termékenységet jeleníti meg, hiszen ekkor győz a világosság a sötétség felett, a tavasz a tél felett, és a természet újraéled, termékenyre fordul.

A tojás az élet keletkezésének jelképe mindenütt a világon, ezért az élet, a születés, az újjászületés, a feltámadás szimbóluma. A locsolással együtt ősi termékenységvarázslás. A fiú megöntözi a leányt (vízzel), mire a lány új élettel (tojással) ajándékozza meg.

A húsvéti tojás piros színe védő erőt jelent, mely megoltalmaz az ártó szellemektől. A tojások díszítésében az ősi magyar hitvilág óvó-védő (dobköteles minták, életfa, tulipán, kereszt, stb.), rontáselhárító (kakastaréj, tyúkláb, ujjas, csillagos, stb.) jeleit fedezhetjük fel. E védőereje miatt a tojással megajándékozottak nagy becsben tartották a hímes tojásokat, ezt mutatja a még ebből az időből eredeztethető mondásunk - úgy bánik vele, mint a hímes tojással - mert óvja, védi. Ezért készült annyiféle mintájú tojás, hiszen minden tojás egyénre szabott volt.


Húsvétvárót rendeztek
Együtt fognak készülni az ünnepre


Nem csak a nők készítettek hímes tojást, bizonyos tojásdíszítési technikákat a férfiak gyakoroltak, ilyen volt például a tojáspatkolás, mellyel kimagasló kovácsmesteri tudásukat is bizonyították, de a vakart vagy kotort tojásokat is nagyobbrészt férfiak díszítették, mert az éles szerszámmal történő minták bekarcolása fizikai erőt kívánt.

Az asszonyok, lányok írókázott tojást készítettek, melyet vagy megfestettek, ekkor az írókázott rész maradt világosan, vagy metszettek, azaz ecetbe vagy savanyúkáposzta lébe áztatták a tojást, így az írókázott rész maradt sötét. Az írókázás azt jelenti, hogy a mintát méhviasszal rajzoljuk rá a tojásra. Ehhez írókát, más néven keszicét, használtak.

A „XI. Húsvéti Ünnepváró" foglalkozásain résztvevőknek alkalmuk lesz kipróbálni a méhviaszos tojásfestést. A következő foglalkozások színesítik a kínálatot: tojásfestés többféle eljárással (írókával, temperával, hagymahéjjal stb.), ajtó és asztaldíszek, nyuszi kosár, bojt csibe, nyuszi táska készítése stb. A belépés díjtalan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: