2011-02-22 12:08:16• hírek • MTI

Lyon, a tiltott város a Real számára

Hat szezont jelentő folyamatos kudarcsorozatnak szeretne véget vetni a Real Madrid: a legjobb 16 között "következetesen" elbukó királyi gárda ehhez első lépésként már vendégként nyerni próbál a francia Olympique Lyon ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének kedd esti programjában.

A spanyol együttes ráadásul afféle mumusként tekinthet a házigazdák csapatára, miután a rendre BL-ellenfélnek kapott Lyon odahaza háromszor is legyőzte a Realt, éppenséggel tavaly is, miáltal sorozatban hatodszor parancsolt már a nyolcaddöntő megálljt a madridiaknak. A francia mester, Claude Puel együttesének a Stade de Gerland-ban talán éppen ez a pszichikai plusz jelenthet előnyt most is a papíron erősebb riválissal szemben, amely a sikeres hadvezér pózában is előszeretettel mutatkozó portugál tréner, José Mourinho számára sem kis kihívás: ha nyernek az általa irányított - a régmúltban amúgy összesen kilenc BEK és BL-elsőséget begyűjtő, s ezzel az európai trófeagyűjtésben vezető - blancók, ő maga is újabb sikeres fejezettel gazdagíthatja életművét.

Ezúttal azonban nem csupán saját önbizalmára alapoz, a hétvégi bajnokit, a Levante felett aratott 2-0-s győzelmet követően tudniillik a Real Madrid közelmúltbeli nagy francia sztárját, a jelenleg a klubnál tanácsadóként tevékenykedő Zinedine Zidane-t említette mint lehetséges komoly segítségadót: "Zidane kiválóan ismeri őket, és hasznos információkkal tud ellátni, hogy véget vessünk a Lyonnal szembeni negatív szériának" - jelentette ki.

Kollégája szintén magabiztosnak tűnt: "Meglátják, az a nyomás, ami ránk nehezedik, a legjobbat fogja kihozni belőlünk" - ígérte Puel egy vasárnapi interjúban.

A statisztika szerint a két együttes a múltban hat alkalommal találkozott a kontinentális fociporondon, s bizony nyomasztó a francia előny: három döntetlen mellett az Olympique háromszor is legyőzte patinás ellenfelét, ráadásul a 10-4-es gólmérleg is figyelemre méltó. Miként az is beszédes, hogy a Lyon legutóbbi 17 hazai "euromeccse" közül csupán kettőt veszített el (mindkét alkalommal a Bayern Müchen gyűrte le).

Ami a sérülteket illeti, a franciák nem számíthatnak Lisandro Lopes és Ederson szolgálataira, míg a vendégeknél Kaka és Fernando Gago nincs hadra fogható állapotban.


Benzema a nevelőegyesülete ellen tenné, amire a Realban nem volt képes: bizonyítani
Benzema a nevelőegyesülete ellen tenné, amire a Realban nem volt képes: bizonyítani


A keddi másik meccsen a londoni Chelsea a dán fővárosba, az FC Köbenhavnhoz látogat, s bár a párharcban egyértelműen esélyesebbnek tekintendő, bizonyos, hogy a nyitótalálkozón roppant nehéz lesz a dolga a szívós, harcos koppenhágaiakkal szemben. Azzal együtt is, hogy egyfelől a házigazdák idén még nem játszottak semmilyen tétmérkőzést, másfelől az angol bajnoki címvédő hosszadalmas gyengélkedés után az utóbbi időben legalábbis olykor már régebbi önmagát idézte játékával.

A nemzetközi kupatapasztalat ugyancsak a szigetországiak mellett szól: a Chelsea az elmúlt hét évben ötször is bejutott a BL elődöntőjébe. Már csak ezért is hatalmas meglepetés lenne, ha nem tudna elbánni a Köbenhavnnal, s kiszorulna az európai elitfutball legjobb nyolc csapata közül. Mely tény amúgy alighanem végleg megpecsételné az egyébként is ingatag helyzetű olasz vezetőedző, Carlo Ancelotti sorsát. Az olasz helyzetét nem segíti, hogy sérülés miatt Alex és Joszi Benajun nem állhat rendelkezésére, akárcsak David Luiz, akinek nincs játékengedélye, ellentétben a másik téli igazolással, Fernando Torressel, míg Jurij Zsirkov is felépült hónapok óta tartó sérüléséből.


N'Doye jelentheti a legnagyobb veszélyt Cech kapujára
N'Doye jelentheti a legnagyobb veszélyt Cech kapujára


A két BL-meccs mellett kedden egy mérkőzést rendeznek az Európa-liga 16-os döntőjének visszavágói közül is: a CSZKA Moszkva a PAOK Szalonikit fogadja. Az oroszok az csütörtökön Necid góljával 1-0-ra nyertek Szalonikiben és toronymagas esélyesként fogadják a görögöket Már csak azért is, mert a CSZKA az idei szezonban hét EL-meccséből hatot megnyert, egyet pedig döntetlenre adott, a Luzsnyiki-stadionban 11 rúgott gól mellett csak egyet kettőt kapott. Kellemetlen kirándulásra számíthat tehát a PAOK, főleg ha hozzátesszük, hogy Moszkvában nem a legkellemesebb klimatikus viszonyok uralkodnak így február vége felé.

Várható kezdőcsapatok:
Olympique Lyon - Real Madrid 21:45 TV2, TVR1
Olympique Lyon: Hugo Lloris - Anthony Reveillere, Cris, Dejan Lovren, Aly Cissokho - Kim Kallström, Jeremy Toulalan, Yoann Gourcuff, Michel Bastos - Bafetimbi Gomis, Jimmy Briand
Real Madrid: Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Ricardo Carvalho, Pepe, Sergio Ramos - Xabi Alonso, Sami Khedira - Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Ángel Di María - Karim Benzema

FC Köbenhavn - Chelsea 21:45 DigiSport.hu, DolceSport
FC Köbenhavn: Johan Wiland - Zdenek Pospech, Mikael Antonsson, Oscar Wendt, Zanka Jörgensen - Jesper Grönkjaer, Claudemir, William Kvist, Christian Bolanos Martin Vingaard - Dame N,Doye
Chelsea: Petr Cech - José Bosingwa, Branislav Ivanovic, John Terry, Ashley Cole - Florent Malouda, Michael Essien, Frank Lampard, John Obi Mikel - Nicolas Anelka, Didier Drogba

EL, 16-os döntő, visszavágók:
CSZKA Moszkva - PAOK Szaloniki
19.00 DigiSport.hu, Sport.ro,

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: