2015-02-04 14:41:09• hírek • Kocsis Zoltán

Lvivben járt Coica és Avram

Négy napos munkalátogatást tett az ukrajnai Lviv városában a hétvégén Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere valamint Eugeniu Avram, Szatmár megye kormánybiztosa. A látogatáson felmerült a két település közötti testvérvárosi kapcsolatok felvételének lehetősége.

Andrij Szadovij lvivi polgármester meghívásának eleget téve Coica és Avram január 31-én érkezett a 760.000 lakosú városba. Ottlétük során tárgyalásokat folyattak a testvérvárosi kapcsolatok felvételének lehetősége mellett esetleges gazdasági, kulturális, szociális és sport téren való együttműködésről.

Lviv Ukrajna egyik fontos kulturális központja, óvárosát az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A várost a középkorban Ilyvó néven illették magyarul, később a német neve, a Lemberg terjedt el a magyar köztudatban is. Lvivben közel kétszáz fős magyar közösség él.

A február 3-i ott-tartózkodásuk ideje alatt Coica és Avram részt vett az „Egyházi zenék nemzetközi fesztiválján" is, amelyen egy máramarosi kórus is fellépett.

Búcsúzóul a romániai vendégek meghívták Szadovij polgármestert szatmárnémeti látogatásra a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről szóló tárgyalások elmélyítése érdekében. Amennyiben ez megvalósul, Lviv lehet Szatmárnémeti második ukrajnai testvérvárosa Beregszász után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: